Column Anton van der Geld: Kiezen voor optimisme


Uitgave: Jan-Feb 2021
Thema’s: Non-profit Onderwijs

De coronapandemie beïnvloedt niet alleen onze lichamelijke gezondheid, maar ook hoe we ons voelen en gedragen. De impact ervan op ons leven en werken is ongekend. Het jaar 2020, waarin ons leven ingrijpend veranderd is, was zwaar en moeilijk voor iedereen. Hoe het dit jaar zal gaan, is lastig te voorspellen. We moeten het tij zien te keren en onszelf opnieuw uitvinden. Dat vraagt heel wat kracht van ons. Volgens mij moeten we nu voluit durven kiezen voor optimisme in ons denken en doen.

Coronadip aanpakken
De corona-epidemie maakt veel mensen somber. Het geniepige virus ligt overal op de loer. Mensen kampen met risicogevoelens, en maken zich zorgen. De kans op een coronadip is dichtbij. Ondernemers kunnen psychisch in de knel raken. Ze houden niet van falen. Werknemers staan nu meer op afstand van hun werk en dat brengt onzekerheid. Hoe komen we uit dit dal? Neem in ieder geval afstand van negatieve gedachten. Praat over de problemen en ventileer je moeilijkheden. Daarmee verbeter je de mentale weerbaarheid, die aangetast is. Je komt alleen maar sterker uit zo’n dip.

Werk-privé aanpassen
Corona heeft ons geslingerd in een ingrijpend proces van verandering in werk en privéleven. Sinds maart vorig jaar is social distancing geboden en ook werken op afstand. Zoveel mogelijk van huis uit werken krijgt al gauw een provisorisch karakter. Zo kunnen de partners alles van elkaar ineens zien en horen. Dat geldt ook voor kinderen die afstandsonderwijs volgen. Zo’n situatie brengt een beladen sfeer in huis, die licht ontvlambaar is. Denk aan oplopende relatiespanningen en opvoedingsperikelen. Denk ook aan het ontstaan van gevoelens van isolement en van gemis van de vaste werkomgeving. Maak daarom heldere afspraken thuis en op het werk. Wees vooral flexibel, durf je aan te passen en blijf vriendelijk. Maak alles bespreekbaar. Probeer goed om te gaan met een hogere werkdruk. Weet positief te schipperen tussen werk en privé.

Levenskwaliteit koesteren
In onzekere tijden als nu moeten we niet bij de pakken neer gaan zitten. Dus actief zijn, initiatieven nemen en creatief zijn. Zoek wekelijks minstens één ding dat de kwaliteit van je leven en werken kan verbeteren. En besef vooral hoe wezenlijk je ‘knuffelcontact’ is!

< Alle thema's