TIAB: Duurzaamheidsjungle

‘Hoe is het gesteld met de kretologie rondom energiezuinig bouwen en pas je wel goede installatieconcepten toe?’, dat vraagt Ron Bosch zich af. Hij wijst je de weg in de duurzaamheidsjungle.


Uitgave: Jan-Febr 2018
Thema’s: Duurzaam ondernemen Duurzaamheid Bouw Energieleverancier Vastgoed

NOM, NOR, BENG en ga maar door. Wat betekenen deze afkortingen eigenlijk?

Wat is wat
Nul op de Meter (NOM) betekent dat de energie die het gebouw nodig heeft wordt gecompenseerd met de duurzame energie die je opwekt. Bij Nul op de Rekening (NOR) is het energiegebruik zodanig dat 0 euro of minder betaald wordt. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Eind 2020 moet alle nieuwbouw aan de minimale BENG-eisen voldoen. Een Energieneutraal gebouw is een gebouw dat zijn energieverbruik over het hele jaar compenseert met de duurzaam opgewekte energie en bij een Energieleverend gebouw wordt meer duurzame energie opgewekt dan het gebouw zelf nodig heeft. Bij all-electric is maar één elektra-aansluiting aanwezig en wordt alle voor het gebouw benodigde warmte, koude en warm tapwater elektrisch opgewekt.

Besparen
‘Wat kan ik met deze kreten? Kan ik ze toepassen op mijn gebouw?’ Dat zijn vragen die een gebouweigenaar zichzelf moet stellen’, zegt Ron. ‘Laat door ons als ervaringsdeskundige bekijken wat jouw gebouw nodig heeft. Laat ons een energieanalyse maken zodat een optimaal installatieconcept bij jouw bouwwerk gemaakt kan worden.’

< Alle thema's