Ook recruiters hebben een privéleven. Zo zat één van ons ooit op de jurysport stijldansen. Vaak werden hoge punten binnengehaald. Niet alleen vanwege de beheersing van de techniek, maar ook vanwege de schoonheid van de danspartner en d’r glanzende haar dat met elke beweging sierlijk meebewoog. Tja, niet gek met een kapper als vader. Zelfs op een slechte dag waarop de concentratie minder was, scoorde zij punten vanwege haar looks.
Sprankeling
We vragen ons af of een robot zich ook door uiterlijkheden had laten leiden. Het antwoord is nee, tenzij hij gebruikmaakt van data die weinig om het lijf hebben. Maar met de juiste invoer kan hij handig en ondersteunend zijn. Ook binnen het recruitmentproces waarin wij ons dagelijks begeven. Een robot scheidt het kaf van het koren als het gaat om werkervaring, diploma’s en certificaten oftewel de hard skills. De recruiter richt zich vervolgens op de soft skills. En dan bedoelen we niet alleen de vaardigheden, persoonlijkheid en compatibiliteit van een potentiële kandidaat. Als echte profs zien we namelijk veel meer dan dat. Zoals de sprankeling in iemands ogen of de tomeloze energie die iemand bij zich draagt. Ook raken we onder de indruk van gedrevenheid en geïnspireerd door een ijzersterke motivatie. Een robot niet, hoe slim die ook is. Hij kan niet tussen de regels door lezen en is niet bevattelijk voor onderlinge chemie.
Schwung
Terug naar de jurysport. Hoge punten vloeien soms voort uit onbewuste motieven zoals schoonheid, vriendjespolitiek of sympathie. Maar als de jury vervangen zou worden door robots, worden het saaie vertoningen. Technisch gezien perfect, dat wel. Maar wat zullen we het missen: die betoverende glimlach, die eigenzinnige schwung en dat glanzende, wapperende haar. Want daarmee behaal je het echte goud. Dit geldt ook voor je nieuwe collega die perfect past bij jouw vacature en jouw bedrijf. Laat dat maar gerust aan ons over. Recruiting is tenslotte ónze sport.