Column Jaap van Wijlen: Bijgeteld


Uitgave: Juli-Aug 2011
Thema’s: Belastingadvies Column

De commissie ‘Open Deur’ heeft onderzocht wat we al lang wisten: in het gezin beslist de vrouw over de besteding van het vakantiegeld. Wat we ook al wisten: mannen rijden het liefst naar de vakantiebestemming, ook de kilometers in het buitenland. Tuurlijk, de auto is het ultieme mannenspeeltje en hij heeft geen zin om met gekromde tenen op de rechterstoel te moeten zitten. Hij kiest de auto, zij de kleur, om haar het gevoel te geven dat ze mee beslist, maar het is natuurlijk andersom: hij mag rijden naar de bestemming die zij heeft uitgekozen.

Die auto, dat is duur speelgoed. De fiscale bijtelling is een domper op het genot. 25% over de cataloguswaarde blijft veel. En de lagere percentages van 20, 14 en 0% zullen vervallen wanneer iets bijzonders een commodity wordt. En wanneer de schatkist leeg is.

Nu is de fiscale bijtelling voor de auto als accijns op een pakje sigaretten, je spekt de staatskas op de verkeerde manier. Het is niet meer van deze tijd dat je privégebruik afkoopt en de rem er volledig af is om met de auto een vers harinkje in scheveningen te halen. Of fryske sûkerbôle bij dat warme bakkertje in Tietjerksteradeel.

Nee, dan de discussies bij belastingcontroles. Alleen met een sluitende kilometer-administratie en minder dan 500 kilometer privé kom je onder de bijtelling uit. Anders is het onherroepelijk bingo. En het net sluit zich steeds meer. Bij de controles wordt de informatie van het CJIB gebruikt, tellerstanden bij onderhouds- beurten en registraties vanuit de berm, kliko, platte dekschuit en van flitspalen. En van het parkeerterrein van de Efteling. Het systeem is grof en onherroepelijk. Blijkt achteraf dat bijtelling onterecht achterwege is gebleven, dan volgt naast de naheffing ook een boete tot € 4.920.

Uitzonderingen geven altijd ellende in de uitvoering. Als we accepteren dat het
systeem grof werkt, waarom dan niet gekozen voor een bijtelling van, stel, 1% per maand over de cataloguswaarde voor alle auto’s van de zaak. Zonder uitzondering. Misschien iets om over na te denken, in de file, achter het stuur, naar de vakantiebestemming die mevrouw voor u heeft uitgezocht.

Reageren?
jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van Wijlen, Partner BDO ’s-Hertogenbosch

< Alle thema's