Column Gaby Westelaken: Vies van samenwerking?


Uitgave: Juli-Aug 2013
Thema’s: Column Schoonmaakbedrijf

Nee, wij zijn niet vies van samenwerking. sterker nog, het helpt enorm om je in dit economisch barre klimaat te profileren. samenwerken wordt gepredikt door allerlei instanties die je op weg willen helpen door het economisch zware weer. Maar, om ons heen zie ik nog niet heel veel bedrijven die dat nieuwe geloof van samenwerken ook durven te belijden. Veel bedrijven kijken nog vooral en uitsluitend naar zichzelf. Dat betekent dat je je concurrenten probeert af te troeven op de vierkante millimeter, misschien door net een dubbeltje goedkoper te zijn. Dat lijkt me geen heilzame weg. Je wint misschien wel die opdracht, maar vervolgens word je als een dweil uitgewrongen. En geloof me, als dé Schoonmaker weet ik dat dat niet lekker voelt.

Maar wat dan wel? Een wondermiddel met keiharde garanties is er niet. Je kunt wel je kans op overleven vergroten door buiten de gebaande paden te denken. In ons vakgebied zie je dat een schoonmaakcoöperatie van Weener Groep, Diamant Groep en WSD de grote schoonmaakopdracht bij het provinciehuis is gegund. Maar we gaan wel kijken hoe we als commerciële partij binnenkort SAMEN het extra werk op die opdracht kunnen gaan invullen.

Je moet grensoverschrijdend durven denken en handelen. Dat klinkt stoer, maar het economisch perspectief (of het gebrek daaraan) is een uitstekende motivator. Een stap die je een jaar geleden nog niet overwoog, kan nu wèl heel aantrekkelijk zijn.

De partner met wie wij in de regio Eindhoven heel intensief gaan samenwerken (Gascogne Groep) heeft dat proces doorgemaakt. Zij kwamen na intern beraad tot de conclusie dat de beste overlevingsstrategie toch samenwerken is. Je levert wat in maar krijgt er toekomst voor terug. Zij haalden diep adem en kozen voor een partner die iets toevoegt. In dit geval voor GWS dé Schoonmaker. We hebben met elkaar gemeen dat we familiebedrijven zijn, met een sterke naam in de regio. Zij in Eindhoven, wij vanuit Rosmalen/’s-Hertogenbosch. Ook onze interesse in sociaal ondernemerschap bindt ons. Na intensieve gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we elkaar sterker konden maken.

Voor ons is het kiezen voor een groeistrategie op dit moment toch een bijzondere manier om ons bedrijf te versterken. Nee, vies van samenwerken zijn we dus zeker niet. Misschien heb je schoonmaakbedrijven nodig om te bewijzen dat samenwerken heel netjes is als alternatief voor heilloze concurrentie.

Gaby Westelaken | GWS dé Schoonmaker

www.gwsdeschoonmaker.nl

< Alle thema's