Bourgondisch 's-Hertogenbosch: Verleiding, verbinding, verbeelding

Bourgondisch ’s-Hertogenbosch is 30 jaar geworden. Een goede reden voor de organisatie om zichzelf én de bezoekers te trakteren op een aantal mooie cadeaus: een vernieuwde huisstijl en website met boekingssysteem, een gewijzigde opzet van de Voorproefavond en de toevoeging van twee Bourgondische Awards: de Starter- en de Stayer award. Voorzitter Pieter Bak en kersvers bestuurslid Angélique Belgers lichten de plannen voor de komende editie van het culinaire festijn toe.


Uitgave: Juli-Aug 2016
Thema’s: Evenementen

De organisatie heeft haar jubileumjaar aangegrepen om het evenement in een nieuw jasje te steken. ‘Onze huisstijl is geëvolueerd naar trends in de foodbranche. Er is gekozen voor een warme en persoonlijke uitstraling. Het handgeschreven logo heeft een strakke ondertoon in een classy kleur en wordt ondersteund door een nieuwe, prikkelende payoff: Verleiding, Verbinding, Verbeelding’, vertelt Pieter. Het logo is ontwikkeld door het bureau van Angélique, die geen onbekende voor de organisatie is. Als lid van de communicatiecommissie was ze al jarenlang bij het evenement betrokken. Enthousiast licht ze het nieuwe campagnebeeld toe: ‘Het ontwerp is ontstaan vanuit de kracht van symmetrie, waarin de mens in al zijn puurheid geniet van eten en drinken. In het Jheronimus Boschjaar is gekozen voor foodfragmenten uit de Tuin der Lusten, vertaald in fotocompilaties en samengesmolten in het beeld. Volgend jaar zal de vormgeving aan een ander thema worden gekoppeld, maar de symmetrie blijft.’

Volledig gevuld
Ook de website is onder handen genomen. Naast een metamorfose is deze technisch verder uitgebreid. Zo kunnen er online culinaire cadeaubonnen ter waarde van € 25,- (20 Gerritjes) worden aangeschaft en is er een online boekingssysteem aan de site gekoppeld. Pieter: ‘Voorheen werd ons secretariaat telefonisch en per mail overspoeld met reserveringsaanvragen en wijzigingen. Nu is het bestellen van de tickets en de afhandeling daarvan veel eenvoudiger geworden.’ Enkel voor het middenterrein van de relatieavond zijn nog kaarten beschikbaar, benadrukt Angélique. ‘De paviljoens zijn al volledig gevuld. Gasten zullen er Pieter Bak en Angélique Belgers wederom in de watten worden gelegd en verrast met culinaire creaties van twaalf toprestaurants als Le Méridien, Noble en LUX. Alleen de Sushi Lounge verwelkomen we als nieuwkomer. Ook op het wereldterras zijn er weinig wisselingen; we kijken uit naar het debuut van restaurant VISCH en Bolwerk Sint-Jan.’

Voorproefroute
De deelnemers aan de relatieavond hebben vorige maand kunnen voorproeven in een nieuwe opzet. Waar voorheen een bezoek werd gebracht aan een locatie buiten de stad, diende nu de Bossche binnenstad als decor voor de Voorproefroute. ‘Door middel van een running dinner kon worden kennisgemaakt met een zestal restaurants die op Bourgondisch ’s-Hertogenbosch staan. In kleine groepjes kon er worden geproefd en genetwerkt’, aldus Pieter. Voor het eerst werd tijdens de voorproefavond de Starter- en de Stayer Award uitgereikt aan de meest succesvolle bestaande en meest veelbelovende nieuwe ondernemer gerelateerd aan de Bossche horeca. De Stayer Award viel - hoe kan het ook anders - ten deel aan Banketbakkerij Jan de Groot, die als ondernemer de stad landelijk op de kaart heeft gezet met de alom bekende Bossche bol. ‘Jan de Groot heeft de award onder meer te danken aan het feit dat hij met een lokaal kwaliteitsproduct zorgt voor bovenregionale aantrekkingskracht’, vertelt Angélique. Wijnbar ‘Bij Dirk’ uit de Verwersstraat viel in de prijzen als nieuwkomer. Ze licht toe: ‘Horecaondernemer Dirk Hover heeft lef getoond door een Bossche wijnbar op een gedurfde locatie te openen.’

Workshop
Naast culinaire verwennerij draait Bourgondisch ’s-Hertogenbosch om het verbinden en versterken van zakelijke relaties. Niet alleen tijdens de relatieavond en de speciale BOB Borrel (BOB Bourgondisch) die traditioneel op de donderdag en vrijdag plaatsvinden, maar ook tijdens het gevarieerde weekendprogramma. Naast muzikaal- en kinderentertainment is het bijvoorbeeld mogelijk om een workshopprogramma te volgen. Angélique: ‘Dit jaar is er bewust gekozen voor een laagdrempeligere opzet. Voor minder dan 25 euro kun je een anderhalf uur durende workshop of clinic volgen, die is opgezet door culinaire duizendpoot Ellen Steenbergen. Ze leert je bijvoorbeeld verrassende amuses te creëren of een spectaculair dessert.’

Bourgondiër van het Jaar 
Traditioneel zal de ‘Bourgondiër van het Jaar’ de maandag voorafgaand aan het evenement op het stadhuis worden gehuldigd. Gedurende het jubileumjaar mag Guus Meeuwis de eretitel dragen. Pieter verklaart: ‘Denk je aan Brabant, dan denk je aan Guus. Naast zijn liefde voor muziek heeft hij een passie voor eten en drinken; zo heeft hij een pop-up restaurant geopend en onlangs een kookboek uitgebracht. We zijn trots om hem op te nemen in onze lijst met andere indrukwekkende namen als Thérèse Boer, Tonny Rademaker, Karin Bloemen, Carol Dona en Bob Hutten.’ Tot slot vindt er de komende editie nog één belangrijke wijziging plaats; normaliter vindt Bourgondisch ’s-Hertogenbosch in het tweede weekend van september plaats, maar dit keer is er bewust gekozen voor het derde weekend. Pieter: ‘Er wordt eenmalig uitgeweken in verband met het Internationale Vocalisten Concours dat rond ‘onze datum’ plaatsvindt. Hoogstwaarschijnlijk vindt in 2017 ons evenement weer in het tweede weekend van september plaats.’ 

Tekst: Linda Groothuijse
Fotografie: Arnold Reyneveld / Marcel Willems

< Alle thema's