Column Steven Faber: De zin en onzin van regio-alloctie


Uitgave: Juli-Aug 2017
Thema’s: Beursgang Beurskoers Zakelijke dienstverlening

De Amerikaanse beurs is hard opgelopen en de koers-winstverhouding van VS aandelen is inmiddels een stuk hoger dan die van Europese aandelen. Met andere woorden: Amerika begint flink duur te worden. Een cliënt vroeg me laatst of het niet tijd werd om Amerika te gaan ‘onderwegen’ en Europa te ‘overwegen’ in de vermogensbeheerportefeuille. Dit lijkt inderdaad een voor de hand liggende stap. En toch heb ik twee belangrijke bezwaren.

Gemakkelijk verdrinken
Een eerste bezwaar is dat erg wordt gedacht vanuit marktgemiddelden. Het klopt inderdaad dat de VS gemiddeld duurder is dan Europa. Maar in een rivier van gemiddeld een halve meter diep kun je nog gemakkelijk verdrinken. Wat wij zien is dat de Amerikaanse beurswaardering sterk omhoog wordt getrokken door enkele zeer dure beursbedrijven die weinig winst maken. Maar we zien ook nog genoeg Amerikaanse bedrijven die een prima kasstroom genereren en geen hoge koers hebben. En wat is een Amerikaans bedrijf? Is Intel een Amerikaans bedrijf? Wist u dat 80 procent van de omzet van Intel van buiten de VS komt? Zeker bij multinationals zegt het land van notering vaak weinig over hoe het bedrijf echt in elkaar zit.

Switchen
Een tweede bezwaar legt misschien nog wel meer gewicht in de schaal. In Amerika zijn unieke beursondernemingen genoteerd die je op andere continenten niet vindt. Denk aan Apple, ActivisionBlizzard of Alphabet, de moedermaatschappij van Google. Door te switchen tussen regio’s met breed gespreide mandjes van aandelen, maakt u impliciet ook een belangrijke sectorkeuze. Een switch van Amerika naar Europa betekent in deze context ook een switch uit internet gerelateerde bedrijven (met hoge groei) naar banken en verzekeraars en ‘traditionele’ industriebedrijven (met lage groei).

Te kort door de bocht
Kortom, het top-down beslissen over regio-allocatie op basis van gemiddelden is te kort door de bocht. Juist het bottom-up beoordelen van ieder beursbedrijf op zijn eigen merites biedt nuance en toegevoegde waarde in de portefeuille. En dat is waar onze analisten dag in dag uit mee bezig zijn.

< Alle thema's