Bourgondisch 's-Hertogenbosch: Wat was, is en komen zal

Voor het eerst in jaren vertoont de agenda van Pieter Bak enkele lege dagen. Na vijftien jaar is hij om persoonlijke redenen teruggetreden als voorzitter Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. Bestuurslid Myriam Habets vervangt hem als interim-voorzitter. Achter de schermen worden ondertussen veelbelovende stappen gezet met de beoogde nieuwe voorzitter (m/v).


Uitgave: Juli-Aug 2018
Thema’s: Bedrijfsnetwerk Bedrijfsuitje Brabant Businessevent Entertainment Evenementen

Ruim achttien jaar was Myriam als secretaris de occasionele vervanger van Pieter. Als directeur Lifestyle Koning Willem I College heeft ze daarnaast een fulltime baan. Toch is ‘tijd’ niet de reden waarom ze de vraag om permanent voorzitter te worden, naast zich neerlegde. Gezamenlijk blikken de interim-voorzitter en oud-voorzitter terug op de afgelopen vijftien edities. En schetsen ze de voorlopige contouren van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch 3.0.

Trots op kwaliteit
‘Ze hebben me weer weten te strikken’, lacht Pieter Bak op de vraag of hij verbonden blijft aan het evenement. ‘Ik moet ervoor zorgen dat de gouden, zilveren en bronzen vrienden aan boord blijven. Dat vind ik ook leuk om te doen.’ Met plezier kijkt hij terug op zijn voorzitterschap: ‘Het is een heerlijk team om mee samen te werken. Het was een eer die ploeg vijftien jaar lang te mogen leiden. Samen hebben we iets neergezet dat tot in lengte van dagen kan bestaan. Bijna twintig jaar geleden was het event op sterven na dood. We hebben ervoor gezorgd dat er kwaliteit kwam. En dat toprestaurateurs blijven deelnemen aan het event. Bovendien staat er nu een organisatie die financieel gezond is. Met een begroting die klopt. Zonder steun van de gemeente. Daar ben ik trots op.’

(Minder) geslaagd
De relatieavond ziet hij als de financiële kurk waarop het event drijft. ‘Een geslaagde vorm van vernieuwing. Net als het wereldterras waar bezoekers kennismaken met de internationale keuken die de stad rijk is. Een andere gouden greep was de introductie van de voorproefavond. Tijdens een running diner maakt een beperkte groep genodigden kennis met de deelnemende restaurants. Per gang en per restaurant wisselt het gezelschap. Gasten krijgen met andere woorden de perfecte gelegenheid om te netwerken.’ Waren er ook minder geslaagde probeersels tijdens zijn voorzitterschap? ‘Jawel. De kookworkshops waren niet echt een succes. Maar als je geen fouten maakt, kun je ook niet vooruitkomen. Niet geschoten, is altijd mis. En we proberen met de tijd mee te gaan.’

Ga zo door
‘Vorig jaar hebben we meteen na het event uitgebreid onze relaties bevraagd’, vertelt Myriam. ‘Wat vinden ze goed? Wat kan beter? De algemene teneur was ‘ga zo door’. Tegelijk werken we met een aantal vooruitstrevende restaurateurs die juist bepaalde zaken willen veranderen. Zij vinden het event te afgeschermd en willen het meer opengooien. We moeten dus de gulden middenweg zien te vinden tussen behouden en vernieuwen. Uit de enquête bleek ook dat muziek een lastige component blijft. De twee kleine podia waar simultaan muziek werd gemaakt, werd vorig jaar als storend ervaren. Daarom werken we dit jaar opnieuw met één groot podium en één act. De enquête heeft voor heel veel input gezorgd. Het is zaak dit te verwerken in een nieuwe visie: Bourgondisch s’-Hertogenbosch 3.0.’

Hij of zij
‘In die nieuwe visie past de ‘Bourgondiër van het jaar nieuwe stijl’. We zijn er nog niet uit hoe dit er uit moet zien. Daarom hebben we besloten de verkiezing een jaartje over te slaan. Op de avond van de ‘Bourgondiër van het jaar’ (10 september) worden nu eenmalig de ‘Starter’ en ‘Stayer’ van het jaar gepresenteerd. En als alles naar wens verloopt, kunnen we die avond ook de nieuwe voorzitter van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch bekendmaken’, zegt Myriam enthousiast. ‘Er zijn al gesprekken gaande en de persoon in kwestie heeft ook al meegedraaid met het bestuur. Het matcht.’ Zowel Pieter als Myriam letten er angstvalig op niet ‘hij’ of ‘zij’ te gebruiken. ‘Zelf zegt die iemand dat voorzitter worden van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, het mooist denkbare compliment is.’ Myriam beaamt dat zijzelf is gevraagd om die functie permanent in te vullen. ‘Maar het is tijd dat een jonger iemand het voorzittersstokje overneemt. Iemand met een heel groot netwerk in het bedrijfsleven. Je moet kijken naar wat het beste is voor het evenement. En ik heb niet het juiste netwerk om Bourgondisch ’s-Hertogenbosch naar een hoger niveau te tillen.’

Houdbaarheidsdatum
‘We zijn inmiddels druk aan het brainstormen over hoe we het event de komende vijf jaar willen invullen. Daarbij kijken we onder meer kritisch naar onze eigen rol. Als club zijn we al heel lang samen. Misschien is het goed om een houdbaarheidsdatum in te stellen. En na zes of zeven jaar te wisselen van samenstelling. Verder denken we na over mogelijke partijen om structureel mee samen te werken. Zoals Eindhoven zich profileert als Brainport, wordt ’s-Hertogenbosch immers steeds meer de food capital van de regio. Daar willen met een hoogstaand culinair evenement als Bourgondisch ’s-Hertogenbosch wezenlijk aan bijdragen’, besluit de interim-voorzitter. 

Tekst: Gerda Baeyens
Fotografie: Marjo van de Peppel

< Alle thema's