Bourgondisch 's-Hertogenbosch: Een Bourgondische Bossche Zomer

Het bestuur van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch stond de afgelopen maanden voor een duivels dilemma. Begin mei werd de knoop uiteindelijk doorgehakt: de 34e editie van het culinaire evenement is dit jaar afgelast. Maar niet getreurd. De organisatie is betrokken bij De Bossche Zomer. Van 4 juli tot en met 30 augustus is er op de Parade veel moois te beleven. Het belooft alsnog een bourgondische zomer te worden!


Uitgave: Juli-Aug 2020
Thema’s: Brabant Horeca Ondernemen Netwerken Netwerkbeheer

De laatste aankondigingen van de nieuwe coronamaatregelen, geen evenementen tot 1 september en de voorlopige anderhalve-meter-maatschappij deed het bestuur van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch besluiten om het evenement, dat van 17 tot en met 20 september stond gepland, te annuleren. ‘Het was geen eenvoudige beslissing, maar zeker een weloverwogen afweging’, vertelt Hans van der Pas, bestuurslid van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch. De gezondheid van alle deelnemers, partners en bezoekers staat volgens hem voorop. ‘Bovendien hebben we te maken met een begroting van zo’n 400.000 euro. Ook voor de restaurateurs en de deelnemende bedrijven aan de relatieavond kleefden er te veel onzekerheden en risico’s aan; kon het evenement definitief doorgaan, welke maatregelen zouden er gelden in september en zouden er vanwege alle corona-toestanden wel voldoende bezoekers komen?

Open paviljoen
Na het besluit viel de organisatie plotseling in een zwart gat. Maar niet voor lang. Het bestuur werd door Stichting De Bossche Zomer gevraagd om een van de vijf kwartieren in te vullen: de binnenstad. De Parade is immers vertrouwd terrein voor Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch. ‘Vanwege onze expertise en contacten met de horeca zijn we gevraagd om mee te denken over de invulling van dit kwartier’, zegt Hans. In korte tijd is een gevarieerd programma samengesteld. Aan de voet van de Sint-Jan wordt een open paviljoen in u-vorm met een ruim opgezet terras en podium gerealiseerd In totaal kunnen er 175 mensen plaatsnemen. Uiteraard met inachtneming van alle RIVM-richtlijnen: met voldoende afstand en de benodigde hygiëne-maatregelen. Bestuurslid Geanne Christis vertelt meer over de invulling van het programma: ‘Iedere week neemt een andere restaurateur samen met twee cafés het horecagedeelte op zich. Hiervoor is door ons een selectie gemaakt van horecagelegenheden die weinig binnen en/of buitenruimte hebben. Daarbij kun je denken aan zaken als Pinxtj’os, Lalalaa en Plaats Royaal uit de Ridderstraat.’

Hart onder de riem
Met het initiatief wil Bourgondisch ’s-Hertogenbosch de Bossche horeca een hart onder de riem steken. Penningmeester Bernard Kuenen, tevens voorzitter van de Bossche afdeling Koninklijke Horeca Nederland, licht toe: ‘Het water staat vooral ondernemers van de kleinere horecabedrijven aan de lippen. Neem een zaak als Klassiek, die mag door de huidige beperkte regelgeving maar vier mensen binnenlaten en zes op het terras plaatsen. Zo kom je als ondernemer nooit uit de kosten.’ Het paviljoen wordt wekelijks turn-key opgeleverd aan de roulerende deelnemers. Onder meer de keuken, bar, terras en aankleding zijn inbegrepen. De ondernemers hoeven hiervoor niet zelf in de buidel te tasten. ‘Het is een geste aan hen, zodat zij weer licht aan het eind van de tunnel zien. Alles wordt bekostigd vanuit diverse sponsoren zoals Swinkels en Sligro, Aperol, De Bossche Zomer, Hoteloverleg en onze eigen organisatie. Dit past binnen het concept van Bourgondisch ’s- Hertogenbosch, waaraan altijd een maatschappelijke component gekoppeld is. Tevens zijn er aanvragen gedaan bij Stichting Ondernemersfonds Centrum ’s-Hertogenbosch en PEP’, zegt Bernard.

Jeu des Boules
Diverse culturele organisaties worden betrokken bij de creatieve invulling van het podium. Daarnaast wordt winkeliers de mogelijkheid geboden om een pop-up store of stand in te richten: van zonnebrillen tot snoepkraam. Ook worden er vier jeu des boules-banen aangelegd. ‘In 2022 vindt op de Parade het Europees Kampioenschap Petanque plaats. Zo kunnen we alvast een voorproefje nemen en in de stemming komen', meent Hans. 'Het gastheerschap zit in ons horeca-DNA. Fijn dat we op deze alternatieve wijze toch een flink aantal bezoekers kunnen ontvangen en in de watten leggen. We gaan er samen een sfeervolle en bourgondische zomer van maken!

< Alle thema's