Column Gaby Westelaken: Cowboys en indianen


Uitgave: Maart-April 2013
Thema’s: Schoonmaakbedrijf Column Keurmerk

De schoonmaakbranche doet soms denken aan het Wilde Westen, hoorde ik laatst. Nou spreekt de pioniersgeest van dat tijdperk en werelddeel me wel aan, maar ik vrees dat mijn gesprekspartner dat niet bedoelde. Helaas heeft de branche nog wel last van het wilde gedrag van cowboybedrijven. Die cowboys grazen op een wilde manier de markt af, op het randje van de wetgeving. Dat moeten ze zelf weten, tenminste tot het moment dat ze hun branchegenoten en hun klanten in de problemen brengen.

Helaas zijn er in onze branche nog teveel cowboys die indianenverhalen vertellen. Dat schieten uit de heup bij aanbestedingen en offertes doet niemand goed. Een prijs aanbieden die onder de kostprijs ligt, dat kan gewoon niet. Je ziet dat hele grote schoonmaakbedrijven of de hele kleintjes onder de prijzen duiken en er een negatieve prijsspiraal ontstaat. In het pokerspel rond aanbestedingen is dat eigenlijk spelen met valse kaarten. Daar kan een bedrijf dat zich keurig aan de spelregels houdt niet tegenop. En, ook de klant moet op z’n schoonmaakbedrijf kunnen rekenen. Afspraak is afspraak, geen flauwekul, goed werk leveren tegen een faire prijs.

Daarom juich ik ook het keurmerk toe dat onze branchevereniging OSB in januari heeft gelanceerd. Uiteindelijk moeten in 2013 alle 600 aangesloten bedrijven het keurmerk halen; fijn dat wij het als GWS dé schoonmaker al binnen hebben. Dat vinden we belangrijk omdat het een bevestiging is van de kwaliteit die je volgens de regels levert. Je processen en administratie zijn op orde, je medewerkers worden op tijd betaald en het is oké met je sociale lasten. Bedrijven met een certificaat werken ook niet met illegale krachten.

Er zijn nog meer stappen te zetten. In de nabije toekomst weet je ook dat bedrijven met het keurmerk de juiste cijfers opgeven bij een aanbesteding, bijvoorbeeld over het ziekteverzuim. Ook moet je garanderen dat je onder-aannemers gecertificeerd zijn. Zo maken we zelf onze branche eerlijker en overzichtelijker. Dat is goed voor onszelf, maar ook voor de klanten.

Ik mocht meedenken met de werkgroep die het keurmerk ontwikkelde en verder gaat uitrollen in de branche. Een prima ontwikkeling omdat er nog veel te winnen is. Daarnaast is het belangrijk om de cowboys te temmen en te zorgen dat klanten kunnen rekenen op een goede dienstverlening, zonder tussenkomst van de sheriff. Leuk, dat Wilde Westen, maar het is niet de wereld waarin wij willen leven en werken. De cowboys zijn een uitstervend ras, tenminste in de schoonmaakbranche. Stapje voor stapje veroveren we de prairie.

Gaby Westelaken, GWS dé Schoonmaker

< Alle thema's