Column Gaby Westelaken: Ik heb een zwarte werkster

Bekentenis: ik heb een zwarte werkster. Pittig discussiepunt voor een verjaardagsfeest: hoe (veel) betaal je je werkster? Een populair gespreksonderwerp waar je je als directeur van een mooi schoonmaakbedrijf natuurlijk zeer bij betrokken voelt. Alsof het een openbare confessie is, geïnspireerd op de wielerwereld, komen de verjaardagsgasten er voor uit dat ze hun werkster zwart betalen.


Uitgave: Maart-April 2014
Thema’s: Column

Mijn reactie was net als die van de meeste Nederlanders toen ze van de gedrogeerde wielrenners hoorden: geen nieuws eigenlijk, dat hadden we wel gedacht. Maar de aanleiding voor het opbiechten van die zwarte avonturen is wel heel interessant voor mij als ondernemer; namelijk het mogelijk invoeren van de dienstencheque, of de schoonmaakvoucher of welke mooi naam we nog bedenken. Het is een serieuze poging van de landelijke overheid om van zwart werk, wit werk te maken. En om de schoonmaakprofessie de status te geven die het verdient. Goed schoonmaken is een vak en dat verdient een beloning waar niets mis mee is. En uiteraard de financiële en sociale regelingen die daarbij horen. Daar helpen we de maatschappij mee, en daar helpen we zeker de mensen mee die we een fatsoenlijke baan bieden of ik elk geval uitzicht daarop. Dan zijn we goed bezig, dus daar kan je weinig op tegen hebben, toch?

Het concept van de dienstencheque kost geld, maar levert ook geld op omdat we miljoenen aan uitkeringen kunnen besparen. Dat werkt echt zo en bij GWS de Schoonmaker kunnen we u dat voorrekenen. Door mensen uit de bijstand te halen heeft ons schoonmaakbedrijf in Eindhoven de gemeente al tonnen bespaard. Schaal dat op naar landelijk niveau en dan zie je dus dat het echt heel veel aan uitkeringsgeld scheelt.

Of u als brave burger zit te wachten op een witte werkster, dat is lastig in te schatten. Maar dat wil niet zeggen dat het geen goede stap zou zijn. De zwarte werkster krijgt voortaan een witte status met alles wat daarbij hoort. Een goede opleiding met een erkend diploma, goede begeleiding op de werkvloer en een correcte financiële afhandeling.

Ik voorspel voor dit jaar een stroom aan bekentenissen van mensen die opbiechten een zwarte werkster te hebben. Om vervolgens met of zonder bon, gemotiveerd te kiezen voor de professionele, witte werkster. Dat is pas stoere praat op een verjaardagsfeest!

< Alle thema's