Column Rob Gielens: De ware Jacob


Uitgave: Maart-April 2016
Thema’s: Autobedrijf Lease Column

Aan het eind van het jaar buigt half Nederland zich kritisch over de ziektekostenverzekering. Alles wordt onder de loep genomen. ‘Zitten we nog goed bij deze verzekeraar?’ ‘Past het huidige pakket nog bij onze gezinssituatie?’ Op basis van dit soort vragen wordt een weloverwogen keuze gemaakt voor het komende jaar. In het doorsnee Nederlands gezin is de ziektekostenverzekering een van de grootste kostenposten; logisch dat er veel aandacht naar uitgaat.

Ook in het bedrijfsleven zijn er kostenposten die een flinke hap uit het budget nemen. Personeels-, huisvestings- en autokosten zijn wat dat betreft de grote slokoppen. Redelijkerwijs zou je dus mogen verwachten dat ondernemers - net als een goede huisvader - grondig in de materie van hun mobiliteit en wagenpark duiken.

Niets is minder waar. In de praktijk blijkt dat bij het inkopen van een leasecontract slechts één factor doorslaggevend is: de leaseprijs. Vreemd, want doorgaans weet je pas na het aflopen van het leasecontract wat de werkelijke kosten zijn. En die zijn vaak een veelvoud van wat vooraf was afgesproken.

Dat laatste komt met name doordat in 70% van de gevallen een leasecontract niet zijn oorspronkelijke looptijd en kilometrage doorloopt. De redenen hiervoor zijn legio: medewerkers krijgen een ander rayon toegewezen, moeten meer klanten bezoeken of gaan uit dienst. In die laatste situatie zit je als werkgever vaak opgescheept met een nog lopend leasecontract. Hoe kom je er dan vanaf? En kun je er vanaf zonder een fikse boete?

Door aan het begin van een leaseovereenkomst de zaken goed te inventariseren en de beste opties in kaart te brengen, voorkom je vervelende verrassingen. Maak daarom heldere afspraken met je medewerkers en leg die vast. Bespreek niet alleen het merk, type en de brandstofkeuze, maar vermeld ook wat er met het leasecontract gebeurt als het dienstverband eindigt.

Nog belangrijker: zoek een partner die bij je past! Een partner die ervoor zorgt dat het mobiliteitsproces geolied verloopt. Een partner die meedenkt en weloverwogen advies geeft, zodat je op het juiste moment de juiste keuzes kunt maken.

Door Rob Gielens.

< Alle thema's