Column Mark Geurts: Biertje?


Uitgave: Maart-April 2018
Thema’s: Adviesbureau Advocatuur Column

Advocaat en kroeg, dat is geen goede combinatie. Niet dat er iets mis is met gezelligheid, bier en muziek, maar zodra een kroegloper er lucht van krijgt dat je advocaat bent, is het Q&A tijd.

Persoonlijke boosheid
De eerste vraag, nou ja vraag, het eerste verwijt dat je altijd krijgt is hoe je toch in vredesnaam een moordenaar, kinderlokker of fietsendief kunt verdedigen? De keuze voor het type verdachte is dan erg afhankelijk van de persoonlijke boosheid van de vragensteller. Dat je sowieso minstens zo verdorven bent als de crimineel zelf wordt altijd wel duidelijk. Een enorme afknapper is dan het antwoord dat ik werkelijk geen idee heb, omdat ik geen strafrecht doe, maar arbeidsrecht. Dat is niet het goede antwoord, want wie moet er dan verantwoording afleggen voor het onrecht dat in het bijzonder de vragensteller is aangedaan, maar eigenlijk voor al het onrecht in het algemeen?

Torenhoge ontslagvergoedingen
Als arbeidsrechtadvocaat krijg je dan altijd (vraag twee!) het dilemma voorgelegd waarom anderen torenhoge ontslagvergoedingen krijgen waar de vragensteller met een fooi op straat gezet is. En hoe dat kan…? (meestal met de toevoeging dat er toch geen recht meer is in Nederland of woorden die daar op neer komen). Voor de tweede keer moet ik dan de  vragensteller enorm teleurstellen. Die torenhoge vergoedingen zijn al enkele jaren van de baan. Iedereen die ontslagen wordt heeft recht op een vaste vergoeding, de transitievergoeding die - afgezet tegen de vergoedingen uit het verleden - niet heel hoog is en aan de hand van transparante criteria berekend wordt. Maar dat willen mensen nou ook weer niet horen!

Lichtpuntje bieden
Ik probeer dan een lichtpuntje te bieden, anders is de avond snel stuk. Als je werkgever zich nou heel beroerd gedragen heeft kun je nog een extra - maar meestal beperkte - billijke vergoeding krijgen. Heb je even, dan leg ik het uit! Dit is meestal het moment dat de vragensteller …pfffff, geen genuanceerd verhaal hoor, nu… afhaakt. De laatste blik is er één van reeds ingetreden desinteresse. Voor de rest van de avond word ik getolereerd. Meer niet. Biertje?

< Alle thema's