Column Jan Karel Sindorff: Talentwerving: Strategische topsport

In mijn vak recruitment gaat het vaak om het aantrekken van talent als een strategische uitdaging. Stel je eens voor dat we dit concept als een vorm van topsport zouden benaderen. Hoe zou dat eruitzien? Het begint allemaal met een grondige voorbereiding net zoals bij elke topsporter. Dit omvat het opstellen van een strategisch recruitmentplan, het identificeren van relevante doelgroepen, en het bepalen van de gewenste vaardigheden en eigenschappen van nieuw talent. Een goed begrip van zowel de huidige als toekomstige behoeften van de organisatie, evenals kennis van de externe arbeidsmarkt en concurrentie is van essentieel belang.


Uitgave: Mrt-Apr 2024
Thema’s: Personeel & Organisatie Werving en selectie Arbeidsmarkt Arbeidsbemiddeling

Zorgvuldig imago

Organisaties die succesvol talent willen aantrekken, moeten investeren in een sterke recruitmentoplossing. Een onderdeel daarvan is het werkgeversmerk. Net zoals een topsporter zijn of haar imago zorgvuldig neerzet, moet een organisatie zichzelf presenteren als een aantrekkelijke werkgever. Dit omvat alles van een duidelijke en aantrekkelijke cultuur tot aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden. Als de voorbereiding is voltooid, begint de echte wedstrijd: het aantrekken van het juiste talent. Hier wordt de concurrentie intens, vergelijkbaar met een sportevenement. Organisaties moeten creatief zijn in hun wervingsinspanningen en gebruikmaken van diverse kanalen en strategische partnerschappen. Tijdens het selectieproces moeten recruiters en managers als coaches optreden, niet alleen letten op vaardigheden en ervaring maar ook op zachte eigenschappen zoals motivatie en teamgeest. Het gaat er ook om te beoordelen of het potentiële talent past binnen het toekomstige team en bijdraagt aan langdurig succes.

Productief worden

De wedstrijd eindigt niet bij het aannemen van nieuw talent; een gestructureerd onboardingproces is van cruciaal belang. Dit is vergelijkbaar met het verwelkomen van een nieuwe speler in een team en hen helpen zich aan te passen aan de spelstijl en dynamiek ervan. Een goede onboarding zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen en productief worden, waardoor ze effectief kunnen bijdragen aan het succes op de lange termijn. Het aantrekken van talent is dus inderdaad een vorm van topsport. Het vereist strategie, doorzettingsvermogen, en teamwork. Maar het echte succes wordt behaald wanneer het talent is aangetrokken en succesvol is geïntegreerd in de organisatie. Het wervingsproces is slechts het begin van een nieuwe fase in de reis naar succes.

< Alle thema's