Column Gaby Westelaken: De gelukkige schoonmaker


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Schoonmaakbedrijf Column

Ons land kent weinig grote stakingen. En laat dan net in ónze branche de langste sectorstaking sinds 1933 plaatsvinden. ‘Staken jouw mensen ook?’, vragen mensen me regelmatig. ‘Nee hoor, die niet’, antwoord ik dan, met enige trots. Dat wil niet zeggen dat ik het niet eens ben met de beweegredenen van stakende schoonmakers. Echter, volgens mij gaat ’t om méér dan een aangepaste CAO: respect.

Als schoonmakers namelijk íets verdienen wat ze lang niet altijd krijgen, is het respect. Stom. Het belangrijkste kapitaal van een werkgever is immers de kwaliteit van zijn werknemers. En als je goed voor je mensen zorgt, benutten ze die kwaliteiten ten volste. Aandacht voor onze medewerkers is daarom een van de speerpunten binnen ons bedrijf. Betrokken zijn, en weten wat je van ze vraagt. Toen ik een jaar of twintig was, en dan praat ik over zo’n 25 jaar geleden (u dacht niet aan 35, hoop ik?), stond ik zelf achter de schoonmaakkar. En ook mijn broer Gert-Jan en zus Laurette hebben vroeger heel wat kantoren afgeboend. Daardoor weten we heel goed wat mogelijk is, wat we kunnen vragen, en wat niet. Natuurlijk, ik vind dat iedereen moet werken, en dat iedereen ook moet dóórwerken. Maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat je onmogelijke prestaties mag verwachten.

Het Europese aanbestedingssysteem zorgt ervoor dat de opdracht altijd gaat naar degene die de goedkoopste offerte uitbrengt. schoonmaakbedrijven worden dus gedwongen met elkaar te concurreren, voor de laagste prijs van de markt. Dat zorgt ervoor dat schoonmakers teveel uren moeten maken, tegen een te laag tarief, en dat de werkdruk vaak veel te hoog is. Bij GWS dé Schoonmaker doen we bewust niet mee aan deze onmogelijke Europese aanbestedingen. En dus hoeven we ook geen onmogelijke dingen te verlangen van onze mensen. We respecteren ze.

Niet voor niets kozen we in ons logo voor een schoonmaker die rechtop staat. Zijn ‘wapen’ fier in de lucht steekt. Kom maar op! ‘Waar staat dat logo voor? Een nieuwe communistische voorhoede?’, grappen mensen soms. Dat zeker niet. Maar een klein aspect klopt wel: trots. We stralen uit dat onze mensen trots mogen zijn. Dat ze het naar hun zin hebben. En dan hoeft er niet gestaakt te worden.

Gaby Westelaken | GWS dé Schoonmaker

< Alle thema's