Gian Ploegmakers: Mag ik effe vangen?


Uitgave: Mei-Juni 2015
Thema’s: Ondernemen Subsidie

Heeft u ook wel eens het idee dat u allerlei subsidiepotjes misloopt? Laat ik u meteen uit de droom en/of nachtmerrie helpen: het is niet zo. Tijdens het BOB Debat over kansen vanuit Brussel op dit gebied, werd mij wel duidelijk dat je aan strenge voorwaarden moet voldoen wil je ervoor in aanmerking komen. Ook landelijke en regionale subsidieregelingen zijn flink afgebakend. Er moet veel energie in een aanvraag gestoken worden, en dan nog is er slechts een kleine kans op succes.

Al dit soort subsidies zijn bedoeld om het innovatievermogen van ondernemers een handje te helpen, om prille risicovolle ideeën van de grond te krijgen; niet minder, maar zeker ook niet meer. Zoals Erik de Ridder tijdens het debat stelde: ‘Het is niet zo dat geld het goede doel zoekt, maar goede ideeën verdienen wel ondersteuning.’ En Bert Pauli zei: ‘Brussel is geen pinautomaat.' En dat is maar goed ook want oneigenlijke steun vertroebelt de marktwerking.

Ondernemen doe je immers op eigen kracht. Stop daar vooral je energie in. Wie zaait zal oogsten. Eens komt de zilvervloot binnen en anders heb je onderweg - als het goed is - toch een hoop lol gehad.

< Alle thema's