Jheronimus Bosch 500: Kunstzinnige optocht over Bossche wateren

Sinds 2010 trekt in juni Bosch Parade over de Bossche wateren. Een wonderlijke armada van vaartuigen en objecten die geïnspireerd zijn op het werk en gedachtegoed van de wereldberoemde middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Kunstenaars uit alle disciplines (beeldende kunst, theater, dans, muziek, architectuur) werken samen met groepen enthousiaste amateurs en vrijwilligers aan deze kunstzinnige optocht te water. Zo ontstaat niet alleen een kleurrijke varende parade van en vóór de stad, maar ook een wijdvertakt netwerk van creativiteit in de stad.


Uitgave: Mei-Juni 2015
Thema’s: Sponsoring Evenementen Kunst Netwerken Businessevent

Jheronimus Bosch schilderde in ‘s-Hertogenbosch zijn werken vol visoenen van vreemde gedrochten en surrealistische dromen. Zijn visie blijkt tijd- en grenzeloos. ‘De geest van Jheronimus Bosch waart over Bossche Wateren’, schreef de Volkskrant in 2010 bij de eerste editie. Als het aan de organisatie van Bosch Parade ligt, blijft Bosch’ geest ook na het speciale herdenkingsjaar in 2016 rondwaren.

Wonderlijke vaartuigen
Marc Eysink Smeets is sinds de start in 2010 zakelijk leider van de Bosch Parade en zag in de afgelopen jaren heel wat wonderlijke vaartuigen langskomen. ‘In ’s-Hertogenbosch heerst een kunstenklimaat waarbij op een hoog professioneel niveau wordt gewerkt. Er wordt in de stad ontwikkeld, gebouwd, gerepeteerd, geproduceerd en getoond. Er worden ontwerpen gemaakt door kunstenaars die geïnspireerd zijn op het gedachtegoed van Jheronimus Bosch. Door Bosch Parade is een energie ontstaan waarbij kunstenaars (grote) werken realiseren en waar deskundigheidsbevordering plaatsvindt bij amateurs, jongeren en andere vrijwilligers. Waar bewoners van de stad ‘s-Hertogenbosch betrokken zijn bij het realiseren van de stoet op het water omdat het hun tocht is. Deze betrokkenheid heeft zijn sociale weerslag. De stad is weer een beetje meer van de bewoners’, vertelt Eysink Smeets enthousiast.

Kopje onder
De ambities van de deelnemende kunstenaars zijn hoog en soms gaat het niet helemaal zoals beoogd. Zo ging in 2012 één van de projecten direct bij de start kopje onder door een onhandige manoeuvre van de opvarenden. Dat project verscheen echter in 2013 opnieuw op het water in een verbeterde versie en maakte grote indruk op alle toeschouwers.

Partners
Bosch Parade is één van de succesvolle kernproducties van de manifestatie van Jheronimus Bosch 500. Ook van buiten de stadsgrenzen komt er publiek speciaal voor Bosch Parade naar de stad. Vele partners hebben het de stichting Jheronimus Bosch 500 mogelijk gemaakt deze boeiende en unieke productie te ontwikkelen en te realiseren ter gelegenheid van de herdenking van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch in 2016. De bedoeling is natuurlijk dat ook na 2016 Bosch Parade ieder jaar kan plaatsvinden. De financiering zal dan op een andere wijze plaats moeten vinden en er zullen nieuwe partners nodig zijn. Daarom blijven de organisatoren van Bosch Parade dan ook op zoek naar bedrijven die financieel of in natura willen bijdragen. Die meehelpen en meedenken, ondersteunen en sponsoren. Dat kan op allerlei manieren, de mogelijkheden om Bosch Parade te helpen zijn net zo divers als het evenement zelf. Eysink Smeets: ‘Bosch Parade zoekt bijvoorbeeld technisch adviseurs, die de kunstenaars en vrijwilligers helpen bij de constructie, techniek en mechaniek van hun kunstwerken. Een mooie gelegenheid voor een bedrijf om medewerkers de kans te geven hun kennis te delen en nieuwe, creatieve ideeën op te doen. Zo zou een project geadopteerd kunnen worden en is een bedrijf samen met de maker direct betrokken bij de bouw en de presentatie ervan.’

Niet snel onbruikbaar
Naast de techniek zijn er ook materialen nodig waar kunstenaars wel raad mee weten. ‘We zoeken (bouw-)materiaal voor alle vlotten, boten en andere drijvende constructies: (gebruikte) pontons, kunststofvaten of -tonnen, IBC-containers, waterbestendige platen en montagemateriaal (stalen kokerprofielen, stalen strips, bouten en moeren, houten balken, schroeven, spijkers, lijmen, e.d.), watervaste verf en vernis en steigermateriaal. Misschien net de spullen die bij een bepaald bedrijf in de weg liggen, restanten. Of precies de producten waarmee een bedrijf zich graag publiekelijk profileert. Vraag het bij twijfel, spullen zijn niet snel onbruikbaar!’ vertelt Marc. ‘En natuurlijk zijn er helpende handen nodig. Zo zou voor medewerkers een ideale teambuildingdag gevormd kunnen worden, een originele invulling van de personeelsdag of een uitgelezen kans om maatschappelijke betrokkenheid te tonen.’

Sponsoring
En natuurlijk is sponsoring ook mogelijk om Bosch Parade nóg mooier, verrassender en succesvoller te maken. ‘Uiteraard bepaalt een bedrijf zelf hoe en op welke wijze men Bosch Parade zou willen steunen. We denken graag mee over de (combinaties van) mogelijkheden. In ieder geval heten wij u van harte welkom langs de oevers van de Bossche wateren tijdens de zesde Bosch Parade: 18, 20 en 21 juni 2015!’ aldus een bevlogen Eysink Smeets.

< Alle thema's