Van den Udenhout: Het autobedrijf van de toekomst

‘Wie aan mobiliteit of auto’s denkt, denkt spontaan aan Van den Udenhout.’ Directeur Kurt Verhees is hard op weg dit ambitieuze streven waar te maken. Doordachte schaalvergroting, een onovertroffen service en ultieme merkbeleving vormen de speerpunten van zijn strategie.


Uitgave: Mei-Juni 2015
Thema’s: Autobedrijf Autoverhuur Autoschadeherstelbedrijf Lease Mobiliteit

Volgens analisten zijn er in de automotive branche twee opmerkelijke evoluties waar te nemen. Enerzijds is er sprake van een verdikking van de sector: dealerbedrijven worden steeds groter en nemen kleinere branchegenoten over. Anderzijds ziet men dat grotere dealerbedrijven met verschillende merken, steeds meer het eigen bedrijf als merk gaan positioneren. In beide opzichten past Van den Udenhout Groep perfect in het geschetste profiel van het autobedrijf van de toekomst.

Strategische route
Met de overname van Seat- en Škoda-dealer Verdaat (dealer voor de regio Eindhoven, een groot gebied binnen de driehoek Belgische grens, Hapert en Veghel) begin april, zet de Volkswagen-Audidealer alvast een flinke stap in het streven naar schaalvergroting. Concreet wordt het gamma in één klap met twee vestigingen en twee merken uitgebreid. ‘De overname van Verdaat past perfect in de strategische route die we voor de komende jaren hebben uitgezet. Met Seat en Škoda krijgen we er twee sterke merken bij die net als Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens en Audi door onze importeur (PON) worden gevoerd. Die merken passen bij ons. Dat vinden we belangrijk. We zijn immers trots op de merken die we voeren. Daarnaast zijn we een bedrijf dat ook in volume denkt. Schaalvergroting is een belangrijk aandachtspunt in ons beleid. Het is de enige mogelijkheid om de schaalvoordelen optimaal te kunnen benutten. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om klanten op alle locaties dezelfde service te bieden. Dat is van essentieel belang, want service wordt steeds meer de onderscheidende factor in onze branche. Het is de reden waarom we voor de komende jaren, naast groei in de bestaande bedrijfsonderdelen, ook focussen op de toename van het volume gebruikte auto’s. Kijk, een nieuwe auto rijdt bij elke dealer fijn. Maar met de service die je vervolgens biedt, kun je het verschil maken.’

Steeds meer logistiek
Het hoeft geen betoog dat service meer omvat dan het tijdig vervangen van de juiste onderdelen. ‘Service is zorgen dat de mobiliteit van de klant van A tot Z geregeld wordt. Het is zorgen dat de klant bovenal gemak ervaart’, luidt het antwoord op de vraag.
‘Dat gemak bieden we door hem snel, flexibel en tegen een goede prijs te helpen. Met de Fijner Rijden Pas is de klant tegen een vast maandbedrag (4,95 euro) verzekerd van een hoop voordelen. Het repareren van een lekke band, de vervanging van een defect lampje, kosteloze pechhulp in Europa, extra voordelig vervangend vervoer en zelfs de APK wordt met deze pas gedekt. Naast gemak is flexibiliteit het sleutelwoord. De klant wil met zijn gezin op vakantie maar heeft al een groot onderhoud van de auto gepland? Met onze Shuttle Service wordt hij naar één van de luchthavens gebracht. Hij wil een cabrio huren voor het weekend? Geen probleem. Omdat dealerbedrijven steeds meer een logistiek bedrijf worden, wordt ook flexibiliteit een vanzelfsprekendheid in deze.’

Kennen en herkennen
‘Waar vroeger het product centraal stond, is vandaag alles gericht op de dienstverlening’, gaat directeur Verhees verder. ‘Niet het kenteken, maar de klant staat centraal. Dan is het uiteraard zaak dat je de klant ook kent en herkent. Als je aandacht op maat wilt geven, moet je weten wie de klant is en wat hem bezighoudt. Als je weet dat hij een fanatiek zeiler is, kun je hem aangenaam verrassen door een rubberen mat in de kofferbak te leggen. Een goed CRMsysteem maakt dit mogelijk. Daarnaast speelt digitalisering een steeds grotere rol in onze klantbenadering. Klanten vinden ons immers steeds vaker online. Maandelijks krijgen we zo’n 60.000 digitale bezoekers over de vloer. Het sitebezoek stijgt exponentieel, terwijl het showroombezoek daalt. Maar hoe haal je een digitale bezoeker naar je toe? Hoe maak je van een bezoeker een loyale klant? Hoe zorg je fysiek en online voor merkbeleving? En hoe breng je het merk Van den Udenhout op de voorgrond? Het zijn vragen die ons volop bezighouden en die we met ons nieuwe plan van aanpak - de nieuwe dealer - willen beantwoorden.’ 

Brabant
Eén ding staat echter onomstotelijk vast: Van den Udenhout is en blijft een Brabants bedrijf. ‘Expansie naar andere provincies is niet aan de orde’, stelt directeur Verhees. ‘Het bourgondische Brabantse karakter sluit naadloos aan bij onze organisatie en met Brabant hebben we een mooi verzorgingsgebied waarin we ons ei goed kwijt kunnen. De vraag is wel waar en hoe je als dealerbedrijf op termijn in de regio aanwezig wilt zijn. Misschien moeten we streven naar een paar grote showrooms waar klanten de ultieme merkbeleving vinden, naast diverse mobility points waar ze voor service en onderhoud terechtkunnen? En een city store zou overigens ook mooi zijn’, mijmert Kurt Verhees.

Van den Udenhout Groep heeft vestigingen in ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Oss, Son, Veghel en Veldhoven. De gevoerde merken zijn Volkswagen, Audi, Seat en Škoda. Naast de verkoop en het onderhoud van deze merken biedt het bedrijf een scala van diensten zoals autoverhuur, lease, schadeherstel, Bedrijfswagen Inbouw Centrum en een webshop met lifestyle producten.

< Alle thema's