Column Anton van der Geld: Willen winnen?

Relaxte ondernemers en medewerkers zijn goud waard. In de tijd van nu vragen de complexe problemen van mens en samenleving, van gezondheid en economie, om directe oplossingen. Een juiste instelling van alle betrokken mensen is daarbij onmisbaar. Het gaat om een houding van problemen overwinnen: willen winnen. Daarvoor is veel inspanning nodig en steeds maar doorzetten. Focus op je doelen en durf erin te geloven.


Uitgave: Mei-Juni 2021
Thema’s: Column Ondernemen Personeel & Organisatie Ondernemen met visie

Positief denken
Willen winnen vraagt om positief denken. Doorslaggevend is, dat je je richt op mogelijkheden en niet op moeilijkheden. Zo ontwikkel je een echte winnaarsmentaliteit. Dat is een psychologische eigenschap die het mogelijk maakt krachtige keuzes te maken en er honderd procent voor te gaan. Zo kun je de ideeën die je hebt ontwikkeld over probleemsituaties, in praktijk brengen. Dan komt het moment waarop je, wetend wat je wil en waarom, vol vertrouwen aan de slag kunt gaan.

Jezelf overwinnen
Succes en falen liggen dicht bij elkaar. Elke sporter weet dat een wedstrijd veel verliezers kent en uiteindelijk maar één winnaar. Uit een verloren partij moet je proberen het positieve te halen en daarmee aan het werk te gaan. Gezond zelfvertrouwen is daarvoor de basis. Zelfvertrouwen geeft je ruimte en het versterkt je motivatie en prestaties. Belangrijk is in jezelf geloven en uitgaan van innerlijke wilskracht. Het komt erop aan je grenzen te verkennen en, waar nodig, te verleggen. Zo kun je nieuwe doelen en haalbare resultaten bereiken, die je eerder voor onmogelijk hield. Met een reeks van kleine successen kun je een stevige keten opbouwen, die bestand is tegen onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen. Je kunt dan tegen een stootje. Je weet jezelf te overwinnen.

Elkaar waarderen en respecteren
We moeten anders leren denken over ‘winnen’. Willen winnen geeft energie, ook aan de mensen om je heen. De sleutel voor succes in het leven zit niet primair in technologische ontwikkelingen, maar in de mentale kracht van mensen. Kortom, word je bewust van je eigen psychische en sociale kracht. Waardeer en respecteer de mensen om je heen met wie je samenwerkt en verbonden bent. Dat betekent ook jezelf overwinnen. Tot slot: winnen doe je soms, leren altijd.

< Alle thema's