‘De verbouwing zit erop’, glimlacht de bestuursvoorzitter. ‘Nou ja, verbouwing – zeg maar gerust militaire operatie. De laatste dertig jaar was hier niets meer aan groot onderhoud gedaan. Er is een nieuw dak op het paleis gekomen en de kozijnen zijn vernieuwd. We hebben gelukkig geen vorstverlet gehad of akelige asbest gevonden. Ondanks corona wisten we toch de juiste vakmensen te vinden en thuiswerken kwam ons nu goed uit.’ Het was een heel avontuur. Het gebouw heeft immers een oppervlakte van 3500 m2 . Een woonoppervlakte van 350m2 is al fl ink groot. Nou, doe dat keer tien. Bestel je een zonnewering, dan bestel je meteen méér dan honderd stuks.
Een tikkeltje eigenwijs
Banning Advocaten is een full service regionaal advocatenkantoor met 45 advocaten dat zich richt op groot MKB en ondernemende particulieren. Het heeft dertien juridische diensten in huis en een tweede vestiging in Amsterdam waar tien advocaten werkzaam zijn. ‘We zijn erg praktijkgericht en ondernemend’, omschrijft Jan-Willem het karakter van het kantoor dat nu ruim 50 jaar bestaat. ‘Nét even anders, een tikkeltje eigenwijs. Daag ons gerust uit, want daar houden we van.’ Toen begin 2018 het huurcontract aan de Statenlaan afl iep, waren er twee opties: blijven en renoveren óf een nieuwe locatie betrekken. Maar dan wel iets heel anders. Met een andere dynamiek dan men gewend was. Over uitdagingen gesproken: een grote stap volgde.
Lef, maar hoeveel?
De keuze viel namelijk op niets minder dan het rijksmonument aan de Spinhuiswal. Vanwege de vele mogelijkheden, een meer onderscheidend profi el voor Banning plus het gegeven dat zij de enige huurder en gebruiker zou zijn. ‘Dan is de vraag, hoeveel lef heb je?’ grijnst de advocaat fi scalist, nu bijna vijf jaar bij Banning Advocaten. ‘Je denkt in eerste instantie: dit is goud, een fraaie plek, dicht bij de stad en het correleert ook nog met ons beroep. Maar o jee, toen we binnenkwamen. We gingen vijftig jaar terug in de tijd. We moesten aan de bak. Bijzonder is dat iedereen zich hier meteen thuis voelde, vooral de jonge garde die deze ambiance direct stoer en gaaf vond. Knus in de binnenstad, aan de Bossche Broek en vlakbij de Korte Putstraat.’ Het resultaat mag er zijn, mede dankzij de samenwerking met de Renschdael Groep, de eigenaar van dit pand. Aan de buitenkant vond in 2021 restauratie van het dak, de kozijnen en de glas-in-loodramen plaats. Banning Advocaten nam ondertussen met Fokkema & Partners Architecten de binnenkant van het gebouw onder handen.
Commissaris van de Koning
Het gebouw is zodanig ingericht dat Banning zaken kan doen met ondernemers. Niet alleen op inhoudelijk vlak, maar ook vanuit een verbindende rol richting de ontwikkelingen in Brabant. Zo kwamen de Commissaris van de Koning Ina Adema en de Bossche burgemeester Jack Mikkers al op bezoek om te praten over de toekomst van ondernemend Brabant en stappen er deze week veertig schoolkinderen van groep 7 en 8 binnen. Zij mogen kennismaken met het beroep van advocaat en een heuse proefzitting in de zittingszaal bijwonen. Zelfs het deurtje van waaruit verdachten destijds de gerechtszaal in werden geleid is bewaard gebleven. ‘Hoe leuk is dat,’ reageert Jan-Willem enthousiast. ‘Je kan kinderen een kijkje geven in de wereld van de advocatuur. Zelfs de drie oude gevangeniscomplexen staan nog op het terrein.’ De week erop verwacht Banning bezoek van driehonderd oud-rechters en oud-gevangenisbewaarders. De agenda loopt nu al vol.
Sleutelbewaarders
‘We zijn geen zalenverhuur, maar proberen allerlei groepen te verbinden op een leuke manier’, merkt de advocaat op. ‘Ook de BOB Borrel van Regio Business is bij ons van harte welkom. Vergeet niet: dit was ooit een gebouw waar alle maatschappelijke lagen bij elkaar kwamen. Er is hier gehuild en gelachen, er is van alles gebeurd in de zittingszaal. Dat moet het weer een beetje worden. Die reuring mag er zijn. We zijn sleutelbewaarders van dit schitterende paleis. Deze rol schenkt ons vele zakelijke mogelijkheden maar ook een maatschappelijke plicht, en die vullen we samen met ondernemers uit de regio in. Je krijgt hiervoor maar één keer de kans.’
Voorrecht
De ingrijpende metamorfose duurde een jaar. Zakelijk inhoudelijk gezien zal Banning Advocaten, dat tot de Advocatuur Top 50 behoort, hetzelfde blijven. De ambitie is wel om binnen drie jaar te groeien naar zestig advocaten. Het honderdjarige icoon aan de zuidrand van Den Bosch is na jarenlange leegstand weer tot leven gekomen. ‘Hier je thuis van mogen maken is een voorrecht’, zegt een trotse Jan-Willem tot slot. ‘Dit kantoor gaat ons straks zitten als een jas!’
Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema