Column Jaap van Wijlen: Boete en schuld


Uitgave: Mrt-April 2012
Thema’s: Boete Accountancy

'Wie het gedaan heeft, krijgt de schuld', zei mijn vader altijd.

Daar is geen speld tussen te krijgen.

En wie schuld heeft krijgt straf. Steeds meer straf. Dat komt door onze Minister van Veiligheid, Minister O. Je rijdt 50 kilometer per uur te hard met je auto en er gebeurt niets. Je rijdt 10 kilometer per uur te hard met je auto en je wordt geflitst en je krijgt 100 euro boete. Da's zonde. Heel zonde, maar we weten allemaal dat de schatkist van de overheid wordt gevuld met zondegeld en dat wanneer de trajectcontrole niet werkt, het begrotingstekort meteen oploopt. Dus zijn op 1 januari de boetes weer verhoogd. De afdeling marketing verkoopt het mooi als het tegengaan van hufterig gedrag: zero tolerance!

Maar er is nog een melkkoe: de aangifteplicht. Maakt niet uit wat: omzetbelasting, loonbelasting, inkomstenbelasting, kortom: alles. Eén dag te laat met betalen: boete. Eén dag te laat de aangifte indienen: boete. Dat zijn de verzuimboetes en die bedragen standaard 10% van de niet-betaalde belasting. Verzuimboetes zijn voor watjes.

Nee, de vergrijpboete is het echte werk. Die krijg je als sprake is van ‘grove schuld’ in fiscale zin: 'een in laakbaarheid aan opzet grenzende mate van verwijtbaarheid en omvat mede grove onachtzaamheid'. Is er sprake van grove schuld: boete 1.230 euro. Bij opzet 2.460 euro en dat kon verdubbeld worden tot 4.920 euro als er strafverzwarende omstandigheden zijn.

Een boete van 2.460 euro bij opzet, die krijg je -toegegeven- niet zomaar. Als je bijvoorbeeld je aangiften steeds te laat indient. Of als je steeds te laat betaalt en meer van dat soort asociale, hufterige en criminele vergrijpen. De  voetbalhobbyisten die honderden ME’ers op de been brengen staan daarbij inderdaad in de schaduw. 

2.460 euro boete, dat is de nieuwe melkkoe. Daarvoor kun je met de auto onnodig links rijden (120 euro), bumperklevend (240 euro), niet handsfree bellen
(220 euro), zonder APK (120 euro) zonder gordel ( 120 euro) en onnodig toeterend (350 euro) tot tweemaal toe toe door onze sterke arm staande gehouden worden. En dan heb je nog geld over. Nee, dan die aangifte-maffia, dat is pas erg.

Reageren?
jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van Wijlen | Partner BDO 's-Hertogenbosch

< Alle thema's