Column Rob Schlaman: BYOD?


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Het Nieuwe Werken Technologie

Vraagt u zich net als ik ook wel eens af hoe het kantoor er in 2020 uit ziet? Kijk eens om u heen welke collega’s misschien voor die tijd al met pensioen zijn. Gaten die ongetwijfeld opgevuld gaan worden met nieuwe medewerkers. In de periode tot aan 2020 verandert het bedrijf waar u werkt, het personeelsbestand maar zeker ook de manier van werken.

Er zit momenteel een hele nieuwe generatie jongeren in de schoolbanken die klaargestoomd wordt voor de arbeidsmarkt van morgen. Ik hoor u hetzelfde denken als wat ik denk. Dat is inderdaad de generatie die zich de hele dag helemaal suf Pingt, Sms’t en Twittert. Het is ook de generatie die vrijwel iedere zuurverdiende euro uitgeeft aan de nieuwste telefoons, tablets en laptops en er ook alles van weet. Als ik zie hoe bedreven jongeren zijn in het gebruik van al die gadgets en hoe zij nog sneller dan het geluid met elkaar communiceren, dan zie ik de toekomst van mijn bedrijf. 

Mobiel werken, thuis werken, het zijn allemaal voorbeelden van hoe communicatie de afgelopen jaren de bedrijfscultuur heeft veranderd. Mobiel werken en thuis werken zullen onder invloed van de jongere generatie alleen maar belangrijker gaan worden. Daarnaast communiceren jongeren op een hele andere manier. Terwijl u en ik nu pas min of meer het faxtijdperk aan het afsluiten zijn en bijna alles via e-mail doen, is e-mail in de ogen van jongeren al gruwelijk ouderwets.

De generatie die straks bij u komt werken is groot geworden met het nieuwe werken en is hier helemaal op ingesteld. Ze nemen de prachtigste telefoons, tablets en laptops mee naar het werk en willen die ook graag voor het werk gebruiken. Ik voorspel u, de afkorting voor ‘Bring Your Own Device’, kortweg dus ‘BYOD’, wordt zeer belangrijk in de toekomst.

U kunt profiteren van het enthousiasme en behendigheid waarmee jongeren deze nieuwe apparatuur gebruiken. U kunt jongeren aan uw bedrijf binden als u
meegaat met de ontwikkelingen. natuurlijk brengt het ‘BYOD principe’ ook vragen met zich mee. Vragen als: hoe zit het met de beveiliging van de bedrijfsgegevens en hoe kan ik als bedrijf zakelijke en privékosten van elkaar scheiden? Geen nood! De oplossingen daarvoor biedt finntax namelijk al. Wij zijn voorbereid op de toekomst, en u?

Rob Schlaman, vestigingsmanager Finntax ’s-Hertogenbosch

< Alle thema's