Column Gaby Westelaken: Ik ben weer gebruikt

Als businessmensen onder elkaar gebruiken we de meest fraaie termen. Zo weet ik dat we als schoonmaakbedrijf aan ‘facility management’ doen. Als we maar weten wat we bedoelen. De wereld van duurzaam ondernemen, die me na aan het hart ligt, kent ook veel van die ronkende termen. Wat denk je van ‘cradle to cradle’? Dat is vrij vertaald ‘van wieg tot wieg’. Een kreet die het lekker bekt, maar wat kun je ermee? Wat ze daarmee bedoelen is dat afval voedsel is voor nieuwe producten. Dat vinden we wel een leuke uitdaging bij GWS dé Schoonmaker, dus zijn we gestart met het inzamelen van plastic flacons. Om ze uiteindelijk weer een nieuw leven te geven, als plantenbak, of misschien wel als prullenbak. Dan is de cirkel rond.


Uitgave: Nov-Dec 2012
Thema’s: Abonnementen

In onze branche wordt al met cradle to cradle schoonmaakmiddelen en papier gewerkt. Zover wij kunnen zien, zijn wij het eerste schoonmaakbedrijf dat haar eigen afval inzamelt en het restproduct laat hergebruiken in een ander hoogwaardig product. Op deze manier houden wij rekening met het milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en afval te verminderen en recyclen. Ik ben weer gebruikt, aldus de flacons. Een goed verhaal voor de bedrijven waar we werken want we verminderen de afvalstroom. Hopelijk zorgen we ook voor een vleugje inspiratie om wat meer aan duurzaamheid te doen. Een kleine moeite, maar zeker een teken dat je bewust omgaat met je verantwoordelijkheid voor het milieu.

Achter chique termen als cradle to cradle, gaat onze wereld van de dagelijkse praktijk schuil. Toch hebben we voldoende items gevonden om milieubewustzijn handen en voeten te geven. Denk ook aan het gebruik van CO2-neutrale vuilniszakken en energiearme stofzuigers. Onze werknemers komen ook zoveel mogelijk op de fiets, we gebruiken a-klasse auto’s, we adviseren onze relaties bij het maken van de CO2-footprint en op kantoor hebben we ledverlichting. Wij denken actief mee over duurzaamheid en laten het niet bij erover praten alleen. Ideeën over duurzaamheid vertalen we dagelijks in ons praktisch handelen.

We willen ook een volgende stap zetten, bijvoorbeeld het inzamelen van PET-flessen. Samen met partners in de keten gaan we het idee verder uitwerken. Het drinken van (plastic) flesjes water op de werkvloer is enorm in opmars; dat zien wij als schoonmakers elke dag in de vuilnisbakken. Is het zoveel moeite om ze in te zamelen? Samen met het andere plastic vervolgen de PET-flesjes hun levensweg; ze worden grondstof voor een prullenbak. Dan maak je carrière als PET-flesje. 

Gaby Westelaken, GWS dé Schoonmaker

< Alle thema's