Column Jaap van Wijlen: Hij komt, hij komt...

Tussen Sinterklaas en de Kerstman zit qua gevoel een verschil. Waar de Kerstman onbekommerd cadeaus komt uitdelen, zit er bij het feest van Sinterklaas een scherp randje aan: Zwarte Piet. Die kerel, ik dacht altijd dat het kerels waren maar weet inmiddels na het bestuderen van de anatomie wel beter, vond ik vroeger al hinderlijk aanwezig. Er gaat toch een dreiging van uit, met zo’n roe, een jute zak en dat geklim over je dak. Je leert al vroeg dat aan alle leuke dingen in het leven ook een nare kant kleeft.


Uitgave: Nov-Dec 2012
Thema’s: Advocatuur

Toch zijn de cadeaus niet te versmaden. En al vermoed je dat er onder die mantel van Sinterklaas Ome Jan schuilgaat, zolang de opbrengst goed is stel je niet te veel kritische vragen. Voor innovatieve ondernemers zijn er ook mooie cadeaus: de WBSO. De loonkostenaftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Ben je Zwarte Piet eenmaal gepasseerd, agentschap.nl, dan ligt een mooie cheque voor de innovatieve ondernemer klaar om te verzilveren. De pepernoten dus.

Ben je eenmaal de poort van de WBSO door dan wordt het nog mooier: de RDA-aftrek. Wat de WBSO is voor de loonkosten, is de RDA - research- en developmentaftrek - voor de hardware-kant: ontwikkelde machines en procedés. De gevulde speculaas.

Om het helemaal af te maken is het derde cadeau de Octrooibox. Alle aan de innovatie toegerekende opbrengsten worden, nadat de kosten zijn goedgemaakt, belast tegen 5% in plaats van het normale tarief van 25% in de vennootschapsbelasting. En dat jaar in, jaar uit. Suikergoed en marsepein!

Denk nu niet te snel dat zulke mooie geschenken niet voor u zijn weggelegd. Nee,
ze zijn meer bereikbaar dan u denkt. Het is niet nodig dat de innovatie an sich nieuw is, voldoende is dat de innovatie voor uw bedrijf nieuw is, ook al is sprake van de doorontwikkeling van een bestaand proces of procedé. Inmiddels hebben we spectaculaire resultaten geboekt. Geluk is wanneer je naam voorkomt in het Grote boek.

U had het misschien nog niet gemerkt, maar sinterklaas is vroeg in het land dit jaar.

Reageren?
jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van Wijlen, Partner BDO 's-Hertogenbosch

< Alle thema's