Column Rob Peters: Bent u klaar voor SEPA?

Iedereen gaat over op IBAN en SEPA. Ook uw bedrijf. En u maakt vast gebruik van een boekhoudpakket. Of misschien betalen uw debiteuren via machtiging of acceptgiro? Dat betekent dat u aanpassingen moet doen.


Uitgave: Nov-Dec 2012
Thema’s: Automatisering

Nu zien we in de praktijk nog niet zoveel ondernemers die daarmee bezig zijn. Maar ‘het waait wel over‘ of ‘dat regelt de bank toch voor mij’, is hier niet van toepassing. U bent degene die actie moet ondernemen. uiteraard helpen we daar graag bij. de Rabo SEPA-Check bijvoorbeeld is een praktisch online hulpmiddel voor ondernemers in het MKB. De check kost u slechts een paar minuten en daarna weet u precies wat u moet doen. Zie hiervoor www.rabosepacheck.nl.

Een gevolg van SEPA is bijvoorbeeld dat de bestandsformaten voor betaalopdrachten, incasso-opdrachten en rekeninginformatie verandert. Dat is van belang als u financiële software aanschaft of vervangt. Zorg dan bijvoorbeeld voor een abonnement op software-updates. Hiermee voorkomt u straks extra kosten.

Ook worden met de komst van SEPA alle Nederlandse rekeningnummers omgezet naar IBAN. IBAN staat voor International Bank Account Number. Iedereen in Europa gaat deze standaard gebruiken. De lengte van het IBAN verschilt per land en in Nederland heeft het 18 posities. U vindt uw IBAN nu al op uw rekeningafschrift, in Rabo Internetbankieren en op nieuwe bankpassen. Daar ziet u dat het altijd eindigt met uw Nederlandse rekeningnummer, dus dat is al vertrouwd. Vanaf 2013 laten we u nog meer wennen, vanaf begin 2014 is het gebruik ervan verplicht voor iedereen in Europa.

Wie zaken doet met het buitenland, zal ook over moeten op de SEPA-betaling, de nieuwe standaard voor Europese betalingen. bij de Rabobank noemen we dit de Eurobetaling. Ook de Nederlandse incasso krijgt een Europese opvolger: de Euro-incasso. Met de Euro-incasso van de Rabobank kunt u straks in alle SEPA-landen geïncasseerd worden of bedragen ten laste van een IBAN incasseren. Daarmee wordt het Europees betalingsverkeer een stuk eenvoudiger en efficiënter en daar was het uiteindelijk allemaal om te doen. Vanaf 1 februari 2014 zal er helemaal geen verschil meer zijn tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen en incasso’s. Dan kunnen we echt spreken van één Europese betaalmarkt.

Een cruciale stap in de ambitie van de Europese commissie om de meest dynamische, innovatieve en concurrerende economie in de wereld te worden. Want met SEPA en IBAN kunt u gemakkelijk, veilig en efficiënt betalen in Europa. Er gelden overal dezelfde spelregels voor onder meer valutering en verwerkingstijden en u heeft minder rekeningen nodig voor betalingen en ontvangsten. Dus mijn advies? Bereid u voor! Liefst vandaag of morgen nog.

Rob Peters, Accountmanager Financiële Logistiek bij Rabobank 's-Hertogenbosch en omstreken.

< Alle thema's