Column Gaby Westelaken: Over partnerships en verbale acrobatiek

Met verbazing en zelfs irritatie heb ik afgelopen tijd geluisterd naar de dames en heren politici die ons land besturen. veel woorden, heel weinig daadkracht. Ze doen aan verbale acrobatiek maar missen het contact met de harde economische werkelijkheid waarin we leven. Ondertussen gaan banen verloren en vallen bedrijven om. naasten verliezen hun baan en u als ondernemer merkt het ongetwijfeld ook aan uw omzet en marges.


Uitgave: Nov-Dec 2013
Thema’s: Column Politiek

Interessant wordt het als de rol van het bedrijfsleven aan bod komt. Politici hebben fraaie woorden over hoe ‘Het bedrijfsleven’ (alsof dat bestaat) kan bijdragen aan ons economisch herstel. dan hebben ze het over u en ik. Jammer dat overheden, zeker den Haag, heel snel op de verantwoordelijk van het bedrijfsleven wijzen, terwijl ze zelf heel veel kansen voor open doel laten liggen om de economische motor weer op gang te krijgen. de regelgeving biedt nauwelijks perspectief voor creatieve oplossingen terwijl wij van goede wil zijn, toch?

Een voorbeeld: we worden gedwongen om mee te doen aan taaie aanbestedingsprocedures, in ons geval bijvoorbeeld om (semi)overheidsgebouwen schoon te maken. Prima, wij zijn ook voor transparantie, openheid en eerlijke concurrentie. Maar die energieverslindende procedures schieten vaak hun doel volledig voorbij. Ik zie te vaak dat uiteindelijk botweg voor de laagste prijs wordt gekozen. Terwijl de overheden van de andere kant voortdurend een beroep op je doen om je sociale en maatschappelijke gezicht te tonen en je verantwoordelijkheid te nemen op de regionale arbeidsmarkt.

dat doen we. Zo zijn we als schoonmaakbranche op regionaal en lokaal niveau in de praktijk bezig om mensen uit de bijstand te halen en een goede opleiding te geven. dat zijn mensen die natuurlijk prima de plaatselijke overheidsgebouwen kunnen schoonhouden. We bieden jonge mensen stages en zijn een leerwerkbedrijf. Zo kunnen we elkaar helpen, zeker hier in de regio. Maar dan zou het toch ook bespreekbaar moeten zijn dat je als bedrijf dat zich maatschappelijk en sociaal opstelt, vooraan staat bij het verdelen van overheidsopdrachten? Helaas, die wederkerigheid is vaak ver te zoeken.

Echt, we geven niet op, het moet kunnen. Ik geloof in maatschappelijke partnerships. Maar, daar heb je dus meerdere partijen voor nodig. Hier in de regio zijn er positieve initiatieven om samen (bedrijfsleven, overheid etc.) werkzoekenden weer perspectief op een goede toekomst te bieden. Gewoon in de praktijk van alledag. dus dames en heren in de overheidsbastions: minder verbale acrobatiek en meer aandacht voor werkelijk maatschappelijk partnership. Laten we daar verder over praten! Ja, dat is een uitnodiging.

Gaby Westelaken | GWS dé schoonmaker

< Alle thema's