Holla Advocaten: Help, ik wil ontGoogled worden

In mei van dit jaar moest het Europese Hof van Justitie oordelen over de vraag of Google informatie over een advocaat (hij had in het verleden sociale zekerheidsschulden gehad) uit de zoekresultaten moest verwijderen, omdat hij daar last van had. Het Hof vond dat Google dat inderdaad moest doen. We zijn nu bijna een half jaar verder, en Google worstelt met allerlei verzoeken van mensen die willen worden vergeten.


Uitgave: Nov-Dec 2014
Thema’s: Advocatuur Internet Privacygevoelige informatie

In de procedure stond de vraag centraal of een internetzoekmachine zoals Google zelfstandig persoonsgegevens verwerkt en daar verantwoordelijk voor is, ook al doet zo’n zoekmachine feitelijk niet veel meer dan het op automatische wijze kopiëren van allerhande gegevens. Het Hof liet zich van een principiële kant zien en oordeelde dat Google een verwerker van persoonsgegevens is. Google zoekt geautomatiseerd en systematisch op internet naar data, waarna deze data wordt verzameld en aan het publiek ter beschikking wordt gesteld. Google is ook verantwoordelijk voor de inhoud, omdat de informatie wordt gebundeld en er op die manier profielen van personen kunnen worden gecreëerd. Conclusie: Google dient zich dus te buigen over verzoeken om gegevens te corrigeren en te verwijderen.

Belangenafweging
De uitspraak van het Hof heeft zowel lof als kritiek geoogst. ‘Hetgeen wat mij betreft in ieder geval in de gaten moet worden gehouden, is dat de uitspraak niet betekent dat iedereen naar believen informatie van het internet kan laten verwijderen. Er moet steeds een belangenafweging worden gemaakt’, aldus Kim de Bonth, advocate Intellectuele Eigendom en ICT bij Holla Advocaten. ‘De rechtbank Amsterdam oordeelde heel recent bijvoorbeeld dat in een zaak waarbij iemand die had geprobeerd een huurmoord te ‘bestellen’, dit in de regel blijvend relevante informatie is over een persoon. Deze informatie hoefde dus niet te worden verwijderd. Risico van het vak, zullen we maar zeggen.’

Richtlijnen
‘Ik begrijp dat Google wordt overspoeld door verzoeken van personen die graag die ene gênante foto van een paar jaar geleden willen laten wissen. Inmiddels is er dan ook overleg op gang gekomen tussen Europese privacy toezichthouders over richtlijnen die antwoord moeten geven op de vraag wanneer iemand het recht heeft te worden vergeten. To be continued dus’, besluit Kim de Bonth.

< Alle thema's