Bij doorvragen blijkt, dat zij de hele dag proberen ‘te knallen’, vrijwel zonder pauze-momenten. Dat moet wel een keer misgaan. Zowel lichaam als geest hebben na alle inspanningen behoefte aan ontspanning, een hersteltijd. Het leven is als een gevoelige snaar; als je niet oppast, kan die zomaar springen.
Gemotiveerd werken
Werken, dat weten we, bevredigt onze basisbehoeften en geeft voldoening in het leven. Maslow wist als motivatieonderzoeker de verschillende menselijke behoeften in kaart te brengen. Hij liet zien hoe ons brein zich daarbij gedraagt. Als je dat toepast op de werkvloer, zie je hoe mensen verschillend worden gemotiveerd. Sommige mensen werken vooral om geld te verdienen en hun bestaanszekerheid te vergroten. Anderen worden sociaal gemotiveerd en hebben juist behoefte aan sociale contacten. Weer anderen worden sterk gedreven om zich verder te ontwikkelen en zich in het werk te bewijzen. In de werksituatie kunnen meer behoeften tegelijk aan bod komen. Dat vraagt om een bedrijfscultuur die zich op de groep, maar ook op het individu focust.
Werk en privé combineren
Om voldoening en geluk in het leven te hebben is een zekere balans nodig. Als succes in het werk gelijkgesteld wordt aan succes hebben in het leven, gaat het fout. Privé wordt zo louter een ondersteunende functie voor het beroepsleven. Het gevaar van gespannen reageren en opgebrand zijn ligt op de loer. Er is weinig of geen tijd voor partner, kinderen, vrienden. Je persoonlijke levenskwaliteit komt in de gevarenzone. Een omslag naar een goede balans tussen werk en privé is broodnodig. Werkenden hebben het in deze pandemie-tijd niet gemakkelijk en een goed thuisfront is onmisbaar. In- en ontspanning horen wezenlijk bij elkaar. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Gezondheid begint bij de vaardigheid om zich te kunnen ontspannen. Ontspanning maakt je hoofd leeg en geeft volop nieuwe energie voor leven en werk!