Column Rob Schlaman: De wereld hangt aan een draadje, of niet meer?


Uitgave: Sept-Okt 2011
Thema’s: Telecommunicatie Column

De uitvinding van het wiel wordt gezien als de belangrijkste uitvinding ooit, maar heeft u er wel eens bij stil gestaan dat zonder communicatie een wiel nooit uitgevonden zou kunnen zijn? Is communicatie dan niet de belangrijkste uitvinding ooit? Tegenwoordig wel. Communicatie maakt het wiel zelfs overbodig. Immers, boodschappen hoeven nu niet meer met een bode van a naar b gebracht te worden. Tegenwoordig gaat de meeste communicatie door een draadje, of door de lucht, waardoor we nu spreken over ‘telecommunicatie’. De wereld van vandaag hangt letterlijk aan een draadje en steeds vaker is dat draadje zelfs draadloos…

Telecommunicatie heeft de afgelopen eeuw een enorme vlucht genomen. Net voor de Tweede Wereldoorlog kwam het vaste telefoonnetwerk goed tot ontwikkeling en eigenlijk ligt de tijd van de ouderwetse telex met ponsbandjes, de voorloper van de fax en uiteindelijk het internet, nog helemaal niet zo ver achter ons. Het internet biedt ons nu altijd en overal toegang tot een enorme bron aan kennis, waarin Google onze grootste vriend lijkt te zijn.

De ouderwetse telefoonlijn is met haar tijd meegegaan en biedt nu toegang tot een grote virtuele wereld die wij internet noemen. Maar de vaste telefoonlijn heeft concurrentie gekregen van de mobiele telefoon. Heeft u er wel eens bij nagedacht hoeveel SMS berichten er op dit moment door uw omgeving ‘vliegen’? Vorig jaar werden in nederland ongeveer 11 miljard SMS berichten verstuurd, wat erop neerkomt dat in Nederland iedere seconde ongeveer 350 SMS berichten door de lucht schieten.

Kortom, telecommunicatie is er nu altijd en overal. Iedereen neemt dagelijks zijn ‘link’ met de wereld mee op zak. Die ‘link’ met de wereld noemen we steeds vaker onze smartphone en de communicatie die we er tegenwoordig mee voeren gaat tegenwoordig veel verder dan alleen telefoongesprekken of SMS. Met een smartphone heb je letterlijk altijd je agenda en email bij de hand. Ook het internet is altijd en overal toegankelijk en dus ook het onderhouden van sociale netwerken vindt steeds vaker plaats via smartphones.

Hoe makkelijk lange afstandscommunicatie vandaag de dag dan ook is, ik
prefereer een persoonlijk contact met u. Bijvoorbeeld op de golfbaan, heerlijk buiten een balletje slaan en ondertussen bijpraten. Maar natuurlijk ben ik ook telefonisch bereikbaar… Of per email…Twitter, LinkedIn...

Rob Schlaman, Vestigingsmanager Finntax ’s-Hertogenbosch.

< Alle thema's