Column Jaap van Wijlen: Sexy


Uitgave: Sept-Okt 2012
Thema’s: Accountancy Belastingadvies Consultancy

Het was een korte verkiezingsstrijd deze keer en het duurde lang voordat duidelijk werd of er wel iets te kiezen was. Geen wonder, vakantievierend Nederland heeft bij 30 graden buitengaats wel wat anders aan zijn hoofd. De vraag of er nog stokbrood en koud bier is, kan belangrijker zijn dan hoe de landsbegroting 2013 eruitziet. Toegegeven, het lezen van de bezuinigingsmaatregelen op het strand is minder sexy dan het liefdesleven van een hormonaal overgeprikkelde kickboxer.

Om het belangrijkste nieuws van de maanden juli en augustus samen te vatten: met Griekenland gaat het nog steeds niet goed. Ook niet met Italië, Spanje en Portugal. Nou ja, eigenlijk met heel Europa niet. Berlusconi wil zijn rentree maken in de Italiaanse politiek want hij heeft gemerkt dat, na twee jaar ellende met vrouwelijke rechters, de meisjes van 14 inmiddels 16 zijn geworden. Mitt Romney maakt zijn politieke wereldreis om zich aan regeringsleiders op te dringen maar vergeet dat de Amerikaanse verkiezingen nog gehouden moeten worden. Obama liet zich de afgelopen week bewieroken vanwege zijn eigen voortreffelijkheid. Het binnenlandse nieuws: Boulevard hield het dit jaar zowel weertechnisch als financieel gezien droog. Mark Rutte blijft lachen, ook al wordt hij in het wild betrapt op de boot van kelder. Ook sexy.

Terug naar de realiteit: het Kunduz-akkoord leidde tot een lijstje bezuinigingen dat Nederland ruim 12 miljard euro moet gaan opleveren. Fijn dat dit tot nieuwe Nederlandse taal heeft geleid want de politici bleken in staat 'over de eigen schaduw heen te stappen'. Dit werd komrij te veel, vrees ik. Verder bleken politici in staat de door hen zelf bedachte maatregelen één voor één weer ter discussie te stellen: reiskostenvergoeding, langstudeerdersboete, passend onderwijs, iedere partij berijdt zijn eigen stokpaardje zonder dat de kiezer zicht heeft op enig beleid op de langere termijn. Geen wonder dat de autoverkopen na 1 juli inzakken en de huizenmarkt nog verder wegkwijnt.

Jaap van WijlenWat er ook is afgesproken, na 12 september is alles van tafel gegaan en zijn de onderhandelingen helemaal opnieuw begonnen. Ben benieuwd naar het hoedje van de koningin vandaag…

Reageren?
jaap.van.wijlen@bdo.nl


Jaap van Wijlen.
Partner BDO 's-Hertogenbosch.

< Alle thema's