Column Gaby westelaken: digitaal afkicken

Stel je toch eens voor; bij het betreden van je vakantieadres alles inleveren waar je nog geen dag geleden als druk baasje nog behoorlijk aan gehecht was. Nee, dan bedoel ik niet je creditcard, maar wel je communicatieapparatuur. Een beetje baas zeult al heel wat mee. Geen gewoon mobieltje maar een smartphone. En dan toch ook maar een Ipad mee voor de mail en een handige flinterdunne laptop die makkelijk in je handbagage past. Om die presentatie te kunnen maken die direct na je vakantie op het programma staat. Omdat je toch niet zo’n strandtype bent, kan dat mooi als de rest van het gezin op pad is. Dat klinkt als een verslaving aan online communicatie; en dat is het ook.


Uitgave: Sept-Okt 2013
Thema’s: Column Smartphones

In de vakantie hebben we er gesprekken over gevoerd: over mensen die we kennen die hun apparatuur niet kunnen of willen missen. Daar behoor ik niet toe, haast ik me te zeggen. voor alles is er een tijd en plaats en ik kies er voor om te genieten van mijn vakantie en mijn familie. maar het gevoel is me wel bekend: het dwangmatig volgen van je mail om niets op het bedrijf te missen. Ik hoor het vaak in gesprekken met andere baasjes. Ik durf te beweren dat ik daar de afgelopen mooie zomerweken nauwelijks last van heb gehad. Waarom? Ik vertrouw voor het runnen van de zaak op mijn mensen. Die weten wat er nodig is om een schoonmaakbedrijf draaiende te houden: gedurende het hele jaar en ook in de vakantie. Een kwestie van vertrouwen geven.

ben ik dan onbereikbaar? nee, moet ik eerlijk bekennen, niet helemaal. Ik kan me momenten voorstellen dat contact gewenst is. maar mijn team op het bedrijf weet heel goed het onderscheid te maken tussen zaken die dringend lijken en die urgent zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor de vakantieperiode, maar ook voor avonden met privéafspraken. als je midden in een overnametraject zit moet je beschikbaar zijn om een delicaat proces niet te frustreren door te lang niet bereikbaar te zijn. maar zoals gezegd: met mate. Het is echt niet nodig om tussen het smakelijke hoofdgerecht en het aanlokkelijke dessert je mail nog even te checken. De knop mag om, de hersens ook even offline.

u kent die advertentie om gepast met alcoholische versnaperingen om te gaan: genieten, maar met mate. Op het genieten van de aanwezigheid van familie en vrienden staan geen maat. jammer dat we weer even op vakantie moeten wachten. kunt u het ook eens proberen, dat digitaal afkicken.

Pagina 59 - Column Gaby WestelakenGaby westelaken | GWS dé schoonmaker

< Alle thema's