Rabobank 's-Hertogenbosch: Wat laat jij na aan de samenleving?

Enrique Figee, oprichter van Food-Reflection, is al meer dan 30 jaar actief binnen de foodbranche. Ook Rabobank is van oudsher een bank die een sterke band met food heeft. Bij meerdere initiatieven slaan ze de handen ineen om bedrijven te verbinden en eindverantwoordelijken bewust te maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Enrique: ‘Leidinggevenden wil ik niet zozeer stimuleren om meer geld te verdienen, maar bovenal om een goed mens te zijn.’


Uitgave: Sept-Okt 2016
Thema’s: Banken Familiebedrijf Food

Als trusted advisor biedt Enrique non-competitieve counseling, die gelinkt is aan strategische en organisatorische verandering. ‘Duurzaam leiderschap staat in mijn coaching centraal. Nadenkend over de zingeving en de kwaliteit van het leven en werken, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar de juiste balans.’ Daarbij richt hij zich veelal op familiebedrijven. ‘Deze zijn vaak meer toekomstgericht bezig dan sommige beursgenoteerde bedrijven die onder druk staan van aandeelhouders om op korte termijn te scoren.’

Open familietafel
In het initiatief Food Familias brengt Enrique, samen met zijn oudste zoon Koen, leidinggevenden van familiebedrijven met elkaar in contact. ‘Voor hen is het prettig om te sparren met mensen die dezelfde taal spreken. Daarom organiseren we vier keer per jaar een ‘familietafel’, waar ze in alle openheid kunnen praten over hun ervaringen, problemen en uitdagingen.’ Ook met zijn twee andere kinderen, Angela en Wouter, is Enrique recentelijk een onderneming gestart: Butterfly Buddies. Enthousiast vertelt hij: ‘Dit is een nieuwe club van seniors die hun ervaringen delen, zich laten inspireren door wijze meesters én jongere mensen enthousiasmeren voor hun route naar ‘meesterschap’.’ 

Intieme setting
Alle coaching-sessies en meetings vinden plaats in Gasterij Brabant, een rustieke locatie in Haarsteeg, die wordt gerund door Enrique’s vrouw Bertie. In de langgevelboerderij worden zakelijke gasten van FoodReflection of derden gastvrij en in een intieme setting ontvangen. Ook Ria van der Pol, accountmanager MKB van Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, is er regelmatig te gast. ‘Als Rabobank maken we voor team- en sparringsessies dankbaar gebruik van Gasterij Brabant’, vertelt ze. Ria prijst Bertie om haar persoonlijke en warme ontvangst, waardoor mensen zich al snel thuis voelen. De gastvrouw reageert bescheiden: ‘Ik doe het gewoon op mijn manier. Voor alle gasten, CEO van een supermarktketen of niet, geldt: het is eten wat de pot schaft.’ Ria noemt dat een schaars goed. ‘Juist voor mensen die veel formaliteiten gewend zijn, is het fijn om
eens in een ongedwongen sfeer te worden ontvangen. Dat vind ik juist jullie kracht.’

Kritisch naar jezelf kijken
Enrique heeft een groot netwerk in de foodbranche opgebouwd. Deze zet hij in om executives in de sector met elkaar te verbinden. Zo organiseert FoodReflection eens per anderhalf jaar een conventie voor CEO’s in de Nederlandse Foodbranche. Het doel: kennis, betrokkenheid en versnelling aanbrengen rondom actuele onderwerpen. Komende oktober is het thema: ‘Wat wil jij veroorzaken?’ Enrique licht toe: ‘Veel leidinggevenden in onze branche worstelen met maatschappelijke kwesties rondom gezondheid en duurzaamheid. Te veel vet, suiker en zout in onze voeding leiden tot medische problemen als kanker, obesitas en hart- en vaatziekten. Reden om als branche kritisch naar jezelf te kijken: Wat wil je als bedrijf toevoegen? En wat laat jij na aan de samenleving, je werknemers en jezelf?’

Scherp op het netvlies
Sinds dit jaar is Rabobank ingestapt als partner bij de CEO Convention. ‘Dankzij onze goede relatie met de lokale bank in ’s-Hertogenbosch kregen we ook het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht snel enthousiast’, aldus Enrique. Ook is Rabobank partner in Foodservice Network, een ontmoetingsplatform voor beslissers in de Foodservice waarvan Enrique medeoprichter is. Ria reageert: ‘Net als Enrique zijn we continu bezig met investeren in de toekomst, het aangaan van duurzame relaties en deze met elkaar verbinden.’ Netwerken is volgens Ria niet alleen halen, maar óók brengen. ‘In onze relatie is er dan ook sprake van een bepaalde wederkerigheid. We introduceren bijvoorbeeld wederzijds relaties bij elkaar en maken gebruik van de locatie Gastvrij Brabant of elkaars expertise. Door elkaar scherp op het netvlies te hebben, weten we onze organisaties continu te verbeteren en te verstevigen.’

Tekst: Linda Groothuijse
Fotografie: Marjo van de Peppel

< Alle thema's