Het zal u niet verbazen dat ik van ondernemers regelmatig de vraag krijg: ‘Wat zou mijn bedrijf waard zijn?’. Dikwijls gevolgd door de uitdrukking: ‘Zeker wat de gek er voor geeft?!’.
Tegenprestatie
Nu snap ik degene die de laatste uitdrukking plaatst goed, maar daar gaat het eigenlijk niet om bij waarderen. Als je spreekt over de term: ‘wat de gek er voor geeft’, dan hebben we het altijd over de prijs. Een prijs is namelijk een item dat tot stand komt door onderhandelingen. Daar zijn dan ook altijd minimaal twee partijen voor nodig. De ene partij levert (bijvoorbeeld een bedrijf) en een andere partij betaalt. Hetgeen betaald wordt mogelijk in termijnen of onder bepaalde voorwaarden) is de prijs. Eigenlijk is de betaling de tegenprestatie van de levering.
Waarde
Nu duidelijk is dat prijs en waarde verschillend zijn, komt natuurlijk de vraag wat is dan een waarde? En hoe kijkt u naar een waarde? Of is het dé waarde? Laat ik daar direct helder over zijn: dé waarde bestaat niet. Bij het economisch berekenen van een waarde van een onderneming zijn plaats en omstandigheden van de onderneming van essentieel belang. Wat zijn de toekomstverwachtingen van een onderneming, wat zijn de te verwachte investeringen, wat zijn de bedrijfsrisico’s en zo kan ik nog wel even doorgaan. Samengevat gaat het over de toekomstige vrij besteedbare cash in een bedrijf versus de risico’s.
Complexe aangelegenheid
Deze toekomstige cashflow zetten we af tegen de rendementseis op uw kapitaal. Het gaat te ver om dat geheel in deze column uit te leggen. Maar wat zijn risico’s, wat is uw rendementseis? En ja, dat kan verschillen met die van de buren. Vele zaken komen en dienen op tafel te komen. Het waarderen van een bedrijf is dan ook een complexe aangelegenheid en niet zomaar ‘wat de gek er voor geeft’.