Column Jan-Willem van Essen: Onderbuikgevoel


Uitgave: Sept-Okt 2020
Thema’s: Zakelijke dienstverlening Adviesbureau Ondernemen

Ondernemers varen vaak op hun onderbuikgevoel, maar waar haal je dat onderbuikgevoel vandaan als je niet meer op kantoor mag of kunt werken? ‘Het nieuwe normaal’ zorgt voor een andere manier van samenwerken, waarbij meer gebruikgemaakt moet worden van rapportages en andere vormen van informatie.

Verplicht nummertje
De manier waarop deze informatie met elkaar wordt uitgewisseld is in veel gevallen veranderd. Dit zorgt voor een versterking van de vraag die veel managers zichzelf toch al (zouden moeten) stellen: ‘Hoe is de informatie die ik zie tot stand gekomen?’ De onderliggende data van rapportages komt veelal uit verschillende bronnen, zowel binnen als buiten de organisatie. Het beheersen van deze bronnen is essentieel voor betrouwbare informatie, want zonder goed datamanagement heeft elke medewerker zijn eigen versie van de waarheid. Het invoeren van data wordt daarnaast vaak gezien als een verplicht nummertje, veel medewerkers die voor de input zorgen zien daar later namelijk niets meer van terug. Ik kom helaas vaak voorbeelden tegen waar een medewerker zegt: ‘Ik ben gestopt met het invoeren van dit veld en niemand heeft er ooit naar gevraagd.’

Geen wondermiddelen
Organisaties zijn daarnaast ook op zoek naar meer inzicht, voornamelijk ook in wat de toekomst ons gaat brengen. Als je op het internet gaat zoeken naar data en analytics, dan kom je al snel uit bij de trends die door Gartner worden genoemd zoals artificial intelligence (AI) en specifiek machine learning (ML). Dit zijn technieken die je kunnen helpen om bijvoorbeeld voorspellingen te doen of keuzes te automatiseren, en dat allemaal gebaseerd op data. Maar ook voor dit soort nieuwe technieken is het van belang om een goede basis te hebben in betrouwbare data. Immers, zoals je ongetwijfeld wel eens gehoord zal hebben ‘Garbage in, is garbage out’. Daarnaast is het goed om te onthouden dat het geen wondermiddelen zijn, de kans dat een voorspelmodel een trendbreuk zoals de huidige lock down had voorspeld is bijvoorbeeld erg klein. Dat neemt niet weg dat dergelijke modellen, onder de juiste voorwaarden, een waardevolle onderbouwing kunnen zijn voor onderbuikgevoelens. Ook als we even niet op kantoor kunnen komen.

< Alle thema's