Column Anton van der Geld: In de startblokken!

De zomer is voorbij. Nu maar hopen op een mooie nazomer. Heb je genoten van de zon op je huid? Heb je ook het feel-goodhormoon, de serotine, kunnen voelen? Zulke zonnige dagen kunnen niet lang genoeg duren. Ze hebben een positieve uitwerking op ons. Gezondheid en psychisch welzijn zijn essentieel in ons leven. Ze spelen een belangrijke rol, thuis en op het werk. Een goede mentale gezondheid heeft alles te maken met vitaliteit, zelfvertrouwen, gevoelens van tevredenheid en geluk. Daarmee kun je na de zomervakantie weer in de startblokken! Gretig! Zonder valse start!


Uitgave: Sept-Okt 2021
Thema’s: Column Personeel & Organisatie Economie Wellness Werknemers

Welbevinden op het werk
Mentaal welbevinden verdient een structurele plaats in organisaties. Die krijg je vooral door een plezierige werksfeer te creëren en regelmatig overleg te houden. We moeten in werksituaties leren moeilijke zaken aan te kaarten en valkuilen te ontdekken. Het komt erop aan tijdig verschijnselen van stress - en erger nog van burn-out - op het spoor te komen. Welbevinden op het werk houdt vooral in: fit op het werk komen, goed kunnen werken, fit op het werk blijven en voldaan naar huis gaan.

Vooruit willen
Mensen die toekomstgericht kunnen denken, geven een boost aan het werk. Out of the box denken brengt vaak praktische oplossingen waar niet eerder aan gedacht is. ‘Vooruit willen’ krijgt pas vorm door met elkaar in gesprek te gaan. De koffiemomenten tijdens de dag, enige humor tijdens het werkoverleg en samen eten brengen mensen dichter bij elkaar. Ze verhogen de gezamenlijke werkkracht. Stimuleer jezelf en je collega’s om heel bewust en met een fris hoofd de zaken op het werk aan te pakken.

Balans houden
Uitdagend werk en werkplezier geven elkaar de hand. Ambitie en passie zorgen daarbij voor succes, voor geluk. Werk en privéleven mogen echter niet door elkaar gaan lopen. Er moet voldoende vrije tijd en ontspanning zijn, ook mogelijkheid voor sociale contacten. Een goed thuisfront kun je niet missen, het is een levensbehoefte. Daar ga je voorzichtig mee om. Je bent zuinig op je familie, op je levenspartner. Een nieuwe wijsheid: Oost West, thuis en op het werk best!

< Alle thema's