'Als we morgen drie miljoen euro ophalen, zit PlugX over vijf jaar op tien procent van alle laadpalen', zegt Roel Keursten (50) vastberaden. Het geloof van hem en Paul Willemse (53) in hun product is dan ook groot. 'Ik kwam in contact met een oudschoolgenoot. Die in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met PlugX bezig is.' eleQtriQ Services gaat zich richten op de Benelux.
Verdeling
Laden waar je bent dus. Voor elektrische auto, scooter of step. 'De vraag is groot. Veel meer zware laadpalen is een uitdaging voor het net. Dus er worden andere concepten gevraagd', zegt Paul. 'Laden op andere momenten van de dag op meer decentrale punten. PlugX zorgt voor een veel betere verdeling van die vraag’. ‘Toen de benzineauto kwam lagen er geen benzineleidinkjes naar elk huis, kantoor of hotel. Dus ontstonden er tankstations. Maar elektriciteit ‘tanken’ kun je in principe overal. Toch zijn er veel laadpleinen en snellaadpunten. Bizar’, zegt Roel.
Uniek
‘Wij zien dat voertuigen overal kunnen worden opgeladen. Dat hoeft niet snel en centraal.’ Thuis staat de auto vaak acht uur gekoppeld. ‘Die zit in twee uur vol. Dat zijn we gewend. Helemaal niet nodig. En dus ook geen zware lader van 22 kilowatt’, zegt Paul. ‘Sterker: bijna alle elektrische auto’s kunnen maximaal 11 kilowatt laden. Met PlugX, de software op een prive-laadpaal, wordt zo'n laadpunt beschikbaar voor meerdere gebruikers. Het systeem kan al geïnstalleerd zijn op een nieuwe laadpaal, maar ook geïmplementeerd worden op een bestaande.
De infra ligt er
'We zijn ook bezig met een module in de applicatie waarbij een stopcontact laadpaal wordt', zegt Paul. 'Echt uniek.' 'De infrastructuur qua leidingen ligt er', zegt Roel. 'Het gaat erom hoe we dat beschikbaar maken.' Een ander voordeel is dat de paal bij gedeeld gebruik verhuurbaar en facturabel wordt. 'Als jij gaat werken en iemand anders bij jou laadt, koopt diegene bij jou de stroom', besluit Roel.
TEKST STAN SCHRIJEN
FOTOGRAFIE JULES VAN IPEREN