Incassonet Breda: Ik voel me geen boeman

Van een incassobureau wordt niemand warm. Maar bij dat van Toine (49) en Meta Brouwers (45) kom je graag. Naast incassodiensten bestaat een groot deel van hun werk uit debiteurenbeheer. ‘Wanneer je debiteurenbeheer op orde is voorkom je juist een incassoproces. We komen niet dreigen, maar iets oplossen’, zegt Toine. ‘Als we daarvoor net dat ene stapje meer moeten zetten, door bijvoorbeeld een extra telefoontje, doen we dat’, vult Meta aan.


Uitgave: Jan-Feb 2021
Thema’s: Incasso Zakelijke dienstverlening

Laat dat maar aan dit koppel over. Wonderbaarlijk hoe het ze steeds weer lukt. ‘We gaan er blanco in’, zegt Toine. ‘Daarbij bewaken we de relatie tussen opdrachtgever en klant, die moet goed blijven.’ Ook kijkt het kantoor voorbij de factuur, want meerdere wegen leiden naar Rome. ‘Als een debiteur het slecht doet in de kredietscore, is het misschien slim om de betalingsvoorwaarden op voorhand aan te passen’, tipt de incasso-expert. ‘De beste incassozaak is immers geen incassozaak. En als het telkens stagneert bij opdrachtgevers door tijdgebrek zijn wij voor beide partijen het derde signaal.’

Sympathiek
Het gemoedelijke kantoor om de hoek van de Ginnekenmarkt is doortastend, maar vooral menselijk. Toine en Meta leerden elkaar bijna dertig jaar geleden kennen aan de overkant bij Boerke Verschuren. Samen runden ze jarenlang leesportefeuille ‘Leeswereld’ met meer dan tachtig man personeel. Eind 2014 stapten ze in de wereld van het debiteurenbeheer en in 2018 sloten ze zich aan bij Incassonet. ‘Toine is creatief, volgt zijn gevoel’, zegt Meta. ‘Ik ben vooral gestructureerd.’ Toine lacht: ‘Precies dáár botst het soms ook.’ Toine weet ieder lastig dossier op te lossen door zijn sympathieke inborst. Hij gaat graag naar buiten om mensen te voorzien van de juiste informatie over hun diensten. Meta voelt zich helemaal in haar element achter de schermen.

Kritisch
Ondanks corona is hun portefeuille goed gevuld. ‘Sowieso stilte voor de storm’, weet Toine. ‘Als straks de boel weer opstart, hobbelen wij er meteen achteraan.’ Last van het negatieve imago heeft hij niet. ‘Ik voel me geen boeman’, zegt Toine. ‘Ik sta namelijk open voor andermans verhaal, maar ben kritisch. En soms moet ik de opdrachtgever uitleggen dat principes geld kosten, zeker als de verhaalsmogelijkheden van de debiteur beperkt zijn. Maar de keuze ligt altijd bij de opdrachtgever.’ Hun opdrachtgevers hebben een betere cashflow en dat is niet voor niets. Toine en Meta zijn experts in debiteurenbeheer. Adviserend en persoonlijk. Ook in 2021.

Tekst: Jeanette van Haasen

< Alle thema's