Ingenhousz Breda: Werken moet ook leuk zijn

Bij Ingenhousz Breda mag je veel ervaring opdoen. In het hotelwezen, het restaurant, de frontoffice en alles wat met events te maken heeft. Sommigen gaan daar niet meer weg. ‘Mensen ontdekken bij ons waar hun ware passie ligt’, zegt algemeen directeur Roland Munsters (56). Floormanager Claudia Brouwers (51): ‘Ik heb zojuist een wijncursus afgerond en zat onlangs in de business seats van het NAC-stadion. Niets te klagen hier!’


Uitgave: Jan-Feb 2023
Thema’s: Leukste werkgever Personeel & Organisatie Horeca Hospitality

‘Werken bij Ingenhousz is supertof!’, gaat Claudia enthousiast verder terwijl ze haar telefoontje zichtbaar naast haar op tafel legt. Er zou wel eens iemand kunnen bellen en dan moet ze als floormanager bij deze gastvrije locatie in Breda natuurlijk paraat staan. Niets ontgaat haar. Ze onderhoudt contact met medewerkers, maar verzorgt ook dagelijks de ontbijtjes voor de gasten. Haar antenne? Altijd aan. ‘Een drukke job, maar een uitdagende waarin geen dag hetzelfde is’, lacht de Brabantse met Italiaanse roots.

Verrassen het summum

‘Dit is een locatie waar heel veel onder één en hetzelfde dak gebeurt’, gaat ze verder. ‘Van feestjes tot uitvaarten, van vergaderingen tot trouwerijen. Afgelopen jaar hadden we veel bruiloften. Door de corona werden die uitgesteld en alsnog gevierd.’ Het gastvrije zit in Claudia’s bloed. Komend uit een Italiaanse familie, groeide ze als vierde generatie op met de Italiaanse ijssalons. Kwam ze thuis van school, stond ze even later ijs te scheppen voor Brabantse klanten. ‘Dat is wat we bij onze medewerkers, liever samenwerkers genoemd, graag zien’, merkt Roland op. ‘Mensen met een gezonde drive en een natuurlijk gevoel voor gastvrijheid. Immers, dat is waar het bij ons om draait. We willen onze gasten positief verrassen. Ze nét iets meer geven dan ze verwachten. Deze service leer je niet uit boeken, dat moet ín je zitten.’

Bezieling en devotie

Ingenhousz Breda opende haar deuren begin 2020 en staat voor verbinding, inspiratie en aandacht. Er is een hotel waar je één nachtje kunt verblijven, maar ook een half jaar kunt wonen. Ook biedt Ingenhousz een sfeervol restaurant met een ‘Nieuwe Franse kaart’ (verwijzend naar de gerechten uit de koloniale tijd). Een enthousiast en toegewijd restaurantteam van twintig medewerkers laat ieders smaakpapillen tintelen. Stagiaires komen o.a. van De Rooi Pannen, Curio en BUAS. Ingenhousz Breda heeft klasse, straalt decadentie uit en is tóch laagdrempelig. Het monumentale pand werd in 1917 gebouwd en diende als kweekschool voor de Bredase broeders. De kloostergemeenschap telde achthonderd personen. De voorheen gebouwde leslokalen zijn omgebouwd tot luxueuze ingerichte suites voor gasten die van heinde en ver komen.

Werken móet leuk zijn

Wie op een doordeweekse dag bij Ingenhousz binnenloopt, voelt onmiddellijk de bedrijvigheid. De vriendelijk lachende medewerkers, van bediener tot front office, lijken in hun job allemaal op hun plek te zijn. ‘We gooien nieuwkomers nooit in het diepe, maar bieden een goede, persoonlijke begeleiding plus uitdagend werk binnen een collegiale sfeer’, legt Claudia uit. ‘Bij ons geen eilandjes, maar één team van zeventig medewerkers. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: onze gasten een onvergetelijke tijd bezorgen.’ Roland haakt in: ‘Laatst zijn een medewerker uit de keuken en een medewerker van de front office samen op vakantie geweest. Hoe leuk is dat?! Dit zegt iets over het teamgevoel. Memorabele personeelsuitjes zijn bij ons sowieso vanzelfsprekend. Werken moet ook leuk zijn.’

Het zijn hún prestaties

Roland mag dan wel de functie van algemeen directeur hebben, maar wie u tegen hem zegt, wordt vriendelijk door hem gecorrigeerd. ‘Dan zeg ik direct: zeg maar jij tegen me. Ook als er iemand van achttien jaar voor me staat’, reageert hij. ‘Mijn medewerkers weten veel meer dan ik. Zij zijn het die vol met goede ideeën zitten en Ingenhousz laten draaien. Een aantal seniors in de bediening doen bijvoorbeeld de afsluiting van de dag, dat kunnen ze prima zelf. Dan kan de teammanager naar huis. Vaak wordt er in de horeca gezegd: lange dagen en veel werken, maar als je elkaar steunt, heeft iedereen op z’n tijd lekker vrij. Complimenten die ik van de gasten krijg, stuur ik rechtstreeks door naar de betreffende medewerker die daar verantwoordelijk voor is. Uiteraard. Het zijn hún prestaties, niet de mijne.’

Gelijken en gelijke kansen

Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sluiten zich binnenkort aan bij het Ingenhousz team. Roland: ‘Iedereen verdient gelijke kansen en alle ruimte om zich te ontplooien. Deze kernwaarden staan bij ons hoog in het vaandel. Onderaan beginnen, doorgroeien naar de top. Met onze gasten altijd op nummer één.’

 

OVER INGENHOUSZ
Vergeet werken zoals je dat kent. Vergeet werken als medewerker. Bij Ingenhousz spreekt men liever niet over medewerkers, maar over samenwerkers. Op alle niveaus, van boardmember tot bediening. Met persoonlij ke ontwikkelingsplannen, maar met een groter gezamenlij k doel en gezellige gezamenlij ke pauzes. Ingenhousz biedt 73 ruime suites met keuken, een hoogstaand restaurant, verschillende vergaderzalen plus een conferenceruimte, een sfeervolle kapelzaal en wekelij ks fantastische events voor iedereen. Zie jij jezelf hier een mooie carrière opbouwen? Bekij k snel de vacatures van Ingenhousz op ingenhouszbreda.nl/vacatures en reageer!

< Alle thema's