De Rooi Pannen: Telkens weer onder de indruk

De mooiste mbo-school van Nederland staat in Breda. Althans, dat is de mening van Steven van Ringelestijn en Micha Wijngaards, afdelingsdirecteuren bij De Rooi Pannen Breda. ‘Dankzij onze restaurants, vergaderfaciliteiten en hotel is dit bijzondere complex nu toegankelijk voor elke Bredanaar. Studenten vinden het net als wij een eer om hier deel van uit te maken.’


Uitgave: Jan-Febr 2020
Thema’s: Onderwijs Hospitality Horeca Toerisme Marketing Evenementen

Sinds begin 2019 is De Rooi Pannen Breda gevestigd in de voormalige Seeligkazerne in het centrum van de stad. Zakelijke en particuliere gasten komen er lunchen, dineren, borrelen, koffie drinken, vergaderen of logeren in een van de zestien hotelkamers. De bediening, barmedewerkers, receptionisten en koks zijn studenten die hier een opleiding volgen. Ze werken in de twee restaurants (Nicolas Appèrt voor fine dining en Pierre Durand voor casual dining) in het eeuwenoude Groot Arsenaal en in brasserie Reduit. Het hoofdgebouw, de eigenlijke Seeligkazerne, is het theoriegebouw. De naoorlogse gebouwen op het terrein zijn gesloopt, het oudste pand stamt uit 1771. Tot 2016 was hier de Nederlandse Defensie Academie gevestigd.

Aan de slag
Steven, directeur van de afdelingen Mbo Toerisme & Recreatie en Mbo Marketing & Evenementen, vertelt: ‘Het belangrijkste onderdeel van ons onderwijs is praktijkonderwijs. Daarom hebben we behalve horeca ook een Tourist Office waarin dagelijks studenten aan de slag gaan. Hiermee zijn we een volwaardige gastvrijheidscampus.’ Directeur Mbo Horeca, Micha, vult aan: ‘We zijn in een rijksmonument gevestigd, maar de inrichting is eigentijds.’ De vorige locatie, een rechthoekige doos aan de Tuinzigtlaan, missen ze geen seconde. ‘Nee, dat was een somber gebouw, de hotelkamers zaten in een soort stenen bunker, niet heel sfeervol dus.’

Entourage
Het interview vindt plaats in het Groot Arsenaal. Micha: ‘Hier zie je hoe echt leren kan zijn. De jongeman achter de bar is een student, de twee achter de receptie ook. Ons hotel zit sinds de opening continu voor 95 procent vol. Er logeren veel internationale gasten, dat is enorm leerzaam voor onze studenten.’ Ook de restaurants draaien met gemiddeld veertig couverts per avond uitstekend. ‘Bredanaars van alle leeftijden komen eten, ze komen voor de entourage en de gastvrijheid. De ene avond is drukker dan de andere, dus studenten in de bediening en keuken krijgen te maken met druk zoals die er in de reguliere horeca ook is.’ Door hier te komen eten en vergaderen, dragen bedrijven bij aan het onderwijs. Micha: ‘Partijen zoals de gemeente Breda en Koninklijke Horeca Nederland lopen daar warm voor en komen regelmatig.’

Ingebouwde bus
Steven vindt de ruimte bovenin het Klein Arsenaal de bijzonderste plek van de campus. ‘Als ik de zware deuren open, ben ik telkens weer onder de indruk. Van de ruimte, de balken in het plafond, de sportvloer, het prachtig uitgelichte podium. Ik ben trots dat we op deze unieke plek zitten.’ Deze zaal is te huur voor congressen tot 200 personen, maar wordt ook als sportzaal gebruikt door studenten. Micha vertoeft het liefst in restaurant Pierre Durand. ‘Dit heeft een open keuken. De gasten kunnen de kokende studenten en lesgevende chef-kok zien en horen, dat kan in geen enkel ander onderwijsrestaurant.’ Een andere mooie plek is het touringcarlokaal, mét ingebouwde bus, voor de lessen reisbegeleiding. Micha: ‘We geven op deze campus een extra dimensie aan ons onderwijs. We hebben bijvoorbeeld ook de ruimte om een hert volledig uit te benen.’ Niet alleen over het nieuwe gebouw en de faciliteiten zijn de twee enthousiast. ‘We hebben een mooi vak. Het beroepsonderwijs is belangrijk; we leiden een groot deel van werkend Nederland op’, verklaart Steven. Ook de combinatie met ondernemen spreekt hem aan. ‘En we werken met de modernste systemen’, voegt Micha daaraan toe.

Geen concurrentie
Hoewel je op de gastvrijheidscampus marktconforme prijzen betaalt, heeft De Rooi Pannen geen winstoogmerk. Micha: ‘Alle inkomsten vloeien het onderwijs in.’ Ze noemen het een continue zoektocht om niet te concurreren met stagebedrijven in de regio. Steven: ‘We boeken stagereizen voor onze docenten en aan particulieren verstrekken we uitgebreide maatwerkadviezen voor hun vakantiereis.’ Micha vult aan: ‘En we halen geen bruiloften in huis, maar alleen evenementen die onze studenten ook mogen organiseren. Want dan is het onderwijs.’ Een kookwedstrijd samen met een commerciële partij kan bijvoorbeeld wel. Daarnaast werkt het hotel samen met hotels in de stad en doet het Tourist Offifice dat met City Marketing Breda. Studenten geven bijvoorbeeld rondleidingen door de stad.

Nieuwe opleidingen
‘De behoefte aan mensen die evenementen kunnen organiseren neemt toe’, zegt Steven. ‘Daarom starten we met de opleidingen Medewerker marketing en communicatie en Medewerker evenementenorganisatie. Hiermee kan de school lokale evenementen zoals de Singelloop en Open Monumentendag, maar ook festivals bedienen.’ Micha: ‘En mijn afdeling zal een bredere doelgroep, vanaf niveau 1, opleiden voor horecawerk.’

Open dag
Op 19 januari is het open dag op De Rooi Pannen Breda. Jongeren met interesse in horeca, marketing, evenementen, toerisme en/of recreatie zijn van harte welkom. En hun ouders natuurlijk ook. Op de website gastvrij derooipannenbreda.nl kun je alle faciliteiten vinden waar je als zakelijke of particuliere gast gebruik van kunt maken.

Tekst: Sara Terburg
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's