Error loading MacroEngine script (file: MainNavigation.cshtml)

Ingenhousz: Ik was meteen verliefd

Proeven, leven en leren komen samen in Ingenhousz Breda. Na ruim een jaar bouwen zwaaiden in februari de deuren open. Nu is het wachten op een geschikt moment voor een spetterend openingsfeest.


Uitgave: Juli-Aug 2020
Thema’s: Restaurant Toerisme Huisvesting Meeting Management Meeting management & horeca

Laten we eerst even de geschiedenis induiken. Want wie is nu die Jan Ingenhousz wiens naam op de gevel van de voormalige kweekschool prijkt? Creatief brein Gerwin Sleutjes: ‘De gemiddelde Bredanaar kent hem niet. Toch is hij wereldwijd een van de bekendste inwoners van de stad. Hij werkte in Londen mee aan een middel om pokken preventief te behandelen. Ook deed hij onderzoek naar fotosynthese. Hij was lijfarts van de Weense keizerin Maria Theresia en reisde de halve wereld over.’ Voor de stad Breda voldoende reden om een plein naar hem te vernoemen. Hier verrees 1917 een imposante kweekschool. Tweeënhalf jaar terug stapte Gerwin er voor het eerst binnen. ‘Ik was meteen verliefd’, vertelt hij. ‘De investeerder had mij gevraagd mee te denken over een horecaplan voor de kapel, maar ik wilde het hele pand. We ontwikkelden samen een concept waarin taste, live en learn samenkomen. In Ingenhousz vind je honderd appartementen voor short living. Expats kunnen hier zes dagen tot zes maanden verblijven. Daarnaast hebben we verschillende vergaderruimten en een uitstekend restaurant. Ik heb jarenlang over de wereld gereisd. Alles wat ik toen miste, wilde ik hier inbrengen: comfort, kwaliteit en het thuisgevoel.’

Fotosynthese
Gerwin is meesterchocolatier en -patissier. De afgelopen decennia richtte hij wereldwijd talloze horecazaken in. Roland Munsters is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. ‘Ik werd niet alleen gegrepen door het monumentale pand, maar ook door het concept waarin leren een belangrijke rol speelt. Zoals gezegd bestudeerde dokter Ingenhousz fotosynthese. Voor planten betekent dat groei. Dat we zijn naam gebruiken is dus geen toeval. Iedereen die hier werkt, krijgt de kans zich te ontwikkelen, op elk niveau en op elke afdeling. Ook werken hier tien medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij bieden hen begeleiding zodat zij ook verder kunnen groeien.’

Kindervoeten
De verbouwing van Ingenhousz startte in januari 2019. Het gebouw is liefdevol onder handen genomen. Karakteristieke elementen, zoals de glas-in-loodramen, zware eikenhouten deuren en azuurblauwe tegelwanden zijn bewaard gebleven. De uitgesleten trappen herinneren aan tijden dat er dagelijks vele kindervoeten overheen liepen. Het is een scherp contrast met de modern ingerichte appartementen. Gerwin: ‘Ik wilde een luxe uitstraling combineren met het Nederlandse product. Alle appartementen zijn ingericht met Pode van Leolux. Het gebouw telt zeventig appartementen. Binnenkort komen er daar op het buitenterrein nog eens dertig bij. Tien daarvan zijn geschikt voorminder valide gasten. Elk appartement heeft zijn eigen internetbubbel. Je tv kun je afstemmen op zenders uit eigen land.’

Nederlandse les
Roland: ‘Onze gasten kunnen in het restaurant eten, maar ze kunnen ook in hun eigen appartement koken. Er is een wasservice en we kunnen Nederlandse lessen verzorgen.’ Gerwin vult enthousiast aan: ‘En je kunt hier trouwen of een zakelijke bijeenkomst organiseren. In onze kapel is ruimte voor zo’n 350 man en we hebben vergaderruimten in verschillende grootten. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het auditorium. Tijdens een evenement zorgen onze eigen licht- en geluidmensen ervoor dat alles naar behoren werkt. In de wijnkelder kun je op een informele manier samenkomen. Er worden hier zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd. In december houden we hier de BOB Kerstborrel.’ 

Roet in het eten
Met zijn culinaire achtergrond is Gerwin het natuurlijk aan zijn stand verplicht een spraakmakend restaurant in te richten. Dat is gelukt, zo verzekert hij. Twee chef-koks runnen de efficiënte keuken waar op Nieuw Franse wijze wordt gekookt. Gerwin: ‘Die term heb ik zelf bedacht. De Fransen hebben natuurlijk overal kolonies gehad. Ze namen hun klassieke gerechten mee en maakten ter plekke een vertaalslag. Op onze kaart vind je daarom gerechten als Gamba gumbo, een Franse visstoofpot met cajunkruiden, en Vietnamese vissoep.’ Officieel zou Ingenhousz op 20 mei openen, maar corona gooide roet in het eten. Roland: ‘We hebben van de nood een deugd gemaakt. Met het personeel hebben we het hele pand schoongemaakt. We zijn in alle hoekjes en gaatjes geweest. Dat is niet per se leuk, maar het moest wel gebeuren. Een paar keer hebben we daarna samen gegeten. Dat was goed voor de teamgeest.’

Puntjes op de i
Roland vervolgt: ‘Onder de huidige omstandigheden kunnen wij prima draaien. We hebben natuurlijk onze technische voorzieningen, zoals extra luchtcirculatie. Ons restaurant is ruim opgezet en we hebben een paar aanpassingen gedaan. Op het terras kun je bijvoorbeeld bestellen en afrekenen met een QR-code.’ Terwijl in Ingenhousz de laatste puntjes op de i worden gezet, kijkt Gerwin alweer vooruit. Zo is hij bezig met de organisatie van een benefietavond voor Parkinson, waarbij negen chefkoks in Ingenhousz komen koken. Hij zou ook graag evenementen organiseren met andere Bredase ondernemers. ‘Tachtig procent van de Bredanaars werkt buiten de stad. Er is veel kennis. Het zou mooi zijn als we meer bedrijven naar Breda en omgeving kunnen halen.’

< Alle thema's