Het lijkt allemaal niet op te kunnen na de enorme koersstijgingen sinds het dieptepunt van de aandelenmarkten eind maart vorig jaar. En wat doet dat met ons brein? Een gevoel van hoogtevrees bekruipt ons en onze emotie zegt dat er een correctie moet komen. Maar is dat ook terecht?
Zorgen
Natuurlijk kun je dat nooit uitsluiten. Vaak komen correcties tamelijk onverwacht, getriggerd door een bepaalde gebeurtenis. Ook in een opgaande markt zullen er altijd zorgen blijven. Maar voorlopig zetten de beurzen hun opmars voort, geholpen door sterke bedrijfswinsten. Nog niet zo lang geleden maakten we ons zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China. Daar zijn nu stijgende grondstofprijzen, inflatie, verkrappende centrale banken, Evergrande en personeelstekorten voor in de plaats gekomen. Wij noemen dit ook wel de ‘wall of worry’: zorgen zullen er altijd blijven bestaan.
Signalen
Grondstofprijzen van olie, hout en staal zijn in snel tempo gestegen. Daarnaast is er wereldwijd een tekort aan chips. In veel sectoren is er tekort aan personeel en bedrijven ondervinden belemmeringen in de aanvoerlijnen. Centrale banken reageren op de stijgende inflatie door hun obligatie-opkoopprogramma’s af te bouwen en signalen af te geven dat zij de rente mogelijk al komend jaar of de jaren daarna zullen verhogen. Maar wat moet je daar als belegger nu mee?
Inflatie
Steeds weer zul je je strategie moeten aanpassen aan veranderen- de marktomstandigheden. In ons beleggingsbeleid houden wij er rekening mee dat de inflatie wel eens langer zal kunnen aanhouden. Daarom beleggen wij in obligaties waarvan het rendement samenhangt met inflatie en in aandelen van bedrijven met ‘pricing power’. Dat zijn grote bedrijven die marktleider zijn in hun segment en de stijgende arbeids- en grondstofkosten kunnen doorberekenen aan de consument. Dat biedt bescherming van je vermogen tegen inflatie. Laat je daarom begeleiden door een professional die je zorgen uit handen neemt.