Sed staat voor Samen Eten en Drinken. En dat is precies wat de zaak uitstraalt. Samen genieten. William: ‘Je komt hier niet naar toe om even in een kwartiertje te lunchen. Misschien is dat a-commercieel van mij, maar ik wil dat mensen rustig genieten. Van het eten en drinken, maar ook van de rust van het dorp, de landelijkheid en de ruimte. En het mooie is dat je vanuit Tilburg of Breda binnen tien minuten hier bent.’ Dichtbij, maar toch echt even weg uit de hectiek.
Hart in de keuken
William is een zelfbenoemd perfectionist: ‘En dat is vast niet altijd makkelijk voor de mensen om me heen. Ik verwacht veel. Aan de andere kant werken we hier echt samen in een hecht team. Als mensen wíllen werken, leren ze bij mij de rest. Dan komt het wel goed. Zo ben ik zelf ook begonnen.’ William is ondernemer, met het hart in de keuken. ‘Ik ben nu veel aan het managen. Ik hoop dat ik, met de komst van een compagnon, straks voor minimaal 90 procent in de keuken sta. Dan zit ik lekker in mijn vel en dat is ook belangrijk voor de ondernemer in mij. Net als het belangrijk is dat het thuis goed draait. Sinds een jaar is mijn vrouw nog meer bij de zaak betrokken, ze ondersteunt me op alle fronten.’
Het mooiste compliment
Bij Sed kan iedereen terecht, van de plaatselijke club 65-plussers uit het dorp tot grote bedrijven. Alles is mogelijk: van brainfood tot barbecue. Maar William zegt ook meteen dat hij ‘een ouderwetse’ is. ‘We halen onze producten zoveel mogelijk in de buurt. Puur, van het seizoen. Als een bedrijf om een zesgangen fusion diner vraagt, kan dat. Maar we maken net zo gemakkelijk een heerlijk stamppottendiner. Het mooiste compliment dat iemand mij kan geven is de zin: tot de volgende keer. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan.’
Tekst: Jenneke de Roij
Fotografie: Kees Bennema