25.000 euro voor methode om borstkanker op te sporen

Paulette Kreté van Online Marketing 45 plus en haar man Tom Sanders hebben tijdens het technologie en wetenschapsfestival TEKNOWLOGY in Amersfoort een startsubsidie van 25.000 euro gekregen van Holland High Tech voor hun onderzoek naar het opsporen van borstkanker.


Di 12 Nov 2019

Met dat geld gaan ze hun Early Warning Scan techniek verder ontwikkelen om borstkanker in een vroeger stadium op te sporen. Paulettes man Tom is software ontwikkelaar en bedacht een 360-graden-3D fototechniek voor grote objecten, zoals auto’s. Toen Paulette begin 2019 borstkanker kreeg, zette dat hem aan het denken om de techniek op de borst toe te passen. Hoewel Paulette meedeed met het landelijke borstkankeronderzoek werd haar kanker niet opgemerkt. ‘Ik kreeg vijf keer een negatieve scan, omdat de borstkanker die ik heb niet te zien was. Begin dit jaar voelde ik ineens een harde plek. Hadden we eerder een 3D-foto kunnen maken, dan was ik veel eerder naar de dokter gegaan’, zegt Paulette. Inmiddels heeft ze een aantal behandelingen achter de rug en krijgt ze immunotherapie.

De techniek op de 3D-foto’s houdt in dat afwijkend weefsel bijvoorbeeld rood kleurt. ‘Tom gebruikt het nu voor de motor, die bijvoorbeeld niet goed draait in een auto. Dan kun je dat zien op de foto. Bij mij was het weefsel opgevallen omdat het stijver was en daarmee een signaal afgegeven: dit is een risico’, legt Paulette uit. ‘We willen met het geld een sterk prototype maken, waarmee technische universiteiten dan weer verder kunnen. Dat is vooral van belang voor jongere vrouwen, die nog niet met het landelijke borstkankeronderzoek meedoen.’

< Alle nieuwsberichten