Blog Bas de Vries: Holland’s got Talent?

Je kunt vandaag de dag niet op de bank voor de televisie plaatsnemen of er is wel een talentenjacht te zien. Maar ‘talent’. Wat is dat eigenlijk? Althans, hoe definieer je het? En nog veel belangrijker, wanneer ben je talentvol?


Ma 18 Mrt 2019

De voornaamste vraag die we onszelf kunnen stellen: wat gaat iemand van nature gemakkelijk af? Kortom, welke (aangeboren) gave beheers je. Dit zou echter betekenen dat talent zich niet laat ontwikkelen. Of sterker nog, dat alleen talent voldoende zou zijn. Het antwoord hierop is wat mij betreft nee. Want als er iets verschrikkelijk zonde is, dan is dat het onbenut laten van je talenten.

Vanuit de sport zijn er diverse parallellen te trekken. Als team streef je namelijk één gemeenschappelijk doel na. Iedereen heeft hierin zijn eigen rol. Enerzijds positioneel, anderzijds op basis van competenties. Ook bank-/wisselspelers kunnen uiteindelijk het verschil maken. Toch heeft zelfs FC Barcelona niets aan elf spitsen. Op iedere positie heb je namelijk een geschikt persoon nodig, die vooral elkaar in hun kracht zetten. Soms werkt de ene samenstelling beter dan een ander en heb je een keeper, verdediger, middenvelder én aanvaller nodig die op elkaar ingespeeld zijn om het kampioenschap te behalen.

Maar hoe kom je er achter wie waar goed in is? Is het aan jou om je eigen potentieel te tonen? Of verdient talent een podium. En hoe benut je dit vervolgens als trainer-coach of leidinggevende? Focus je je op het verder ontwikkelen van één specifieke eigenschap of besteed je juist aandacht aan mindere kwaliteiten. Ongeacht de uitkomst doet het volgende probleem zich alweer voor, namelijk dat jouw talent niet gelijkstaat aan datgene wat je het allerliefste doet en vice versa. Bovendien is de huidige Formule 1 een sprekend voorbeeld van een omgeving waarin talent niet bepalend is voor het hebben van succes. Maar dat terzijde.

Ook vanuit een organisationeel oogpunt lijkt het op de kip en het ei. Oftewel, bepaal je als management welke talenten nodig zijn om de ambitie van een organisatie te realiseren en stem je taken en verantwoordelijkheden hier op af? Of breng je (eerst) het aanwezige talent in kaart, die op zijn beurt mogelijkheden kan bieden voor groei. Immers, een ambitieuze werknemer die Italiaans spreekt maakt het openen van een vestiging in Milaan een stuk interessanter.

Toch is het uitermate lastig om zowel zakelijk als privé je talent te blijven ontdekken, en nog veel belangrijker dat anderen dit ook erkennen. Zelfs voor componisten zoals Beethoven geldt dat zij 10.000 trainingsuren nodig hebben om een uitblinker te worden in een of andere complexe vaardigheid. Het grootste gevaar is dat talent zichzelf voor lief neemt, minder energie investeert in het ontplooien ervan en de focus verschuift naar andere, irrelevante zaken.

'Hard work beats talent, when talent fails to work hard'

Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat je ook zonder talent in staat kunt zijn om het allerhoogste niveau te bereiken. Zolang je simpelweg de kans maar krijgt of grijpt. Dus vind vandaag nog datgene wat je mogelijk al jaren verborgen houdt en vertel - ook - je collega, partner, vriend of buurman waar jij vindt dat hij écht goed in is. Wie weet hebben jullie allebei veel meer talent dan je in eerste instantie zou denken?

Je zou kunnen stellen dat talent een 'geschenk' is. Voorbestemd aan een zeer select gezelschap. Het brengt hen ver, heel ver. Maar uiteindelijk komt het aan op wie er het hardste voor werkt en zo het vermogen heeft om af te wijken van de norm. Wellicht is dát wel mijn talent?

< Alle nieuwsberichten