Wist je bijvoorbeeld dat je bij een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden geen proeftijd mag opnemen? En wat zijn eigenlijk de verschillen en gelijkenissen bij de diverse overeenkomsten? In deze blog neem ik je mee in de keuze voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd en waar je op moet letten.
Om te beginnen is het goed om even stil te staan bij wat een arbeidsovereenkomst is. Want volgens de wet is er sprake van een arbeidsovereenkomst ‘als de medewerker zich verbindt tot het uitvoeren van arbeid in dienst van de werkgever tegen betaling van loon gedurende een zekere tijd’. Het is dus goed om te weten dat het niet verplicht is om een arbeidsovereenkomst schriftelijk aan te gaan. Natuurlijk is dat wel het handigst, zodat er zo min mogelijk discussie kan ontstaan over de afgesproken arbeidsvoorwaarden.
Bepaalde of onbepaalde tijd?
Je kunt een arbeidsovereenkomst aangaan voor een vooraf afgesproken periode, maar ook voor onbepaalde tijd, het zogenaamde ’vaste contract‘. De wet maakt onderscheid in bepalingen die je mag opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde en onbepaalde tijd. Ik merk dat dit voor zowel werkgevers als medewerkers niet altijd duidelijk is. Graag neem ik je mee in zes belangrijke bepalingen die van belang kunnen zijn voor de keuze van de duur van de arbeidsovereenkomst.
1: Ketenregeling
Volgens de wet mag een medewerker maximaal drie tijdelijke contracten krijgen voor in totaal maximaal drie jaar. Alle denkbare tijdvarianten daar tussenin zijn mogelijk. Je kunt dus bijvoorbeeld drie keer een jaarcontract overeenkomen maar ook eerst 12 maanden, daarna 6 maanden en tenslotte nog 18 maanden. Is de eventuele periode tussen de verschillende arbeidsovereenkomsten 6 maanden of korter? Dan tellen de verschillende contracten mee voor de ketenregeling: na meer dan 3 arbeidsovereenkomsten en/of in totaal langer dan 3 jaar in dienst, komt de medewerker automatisch voor onbepaalde tijd bij je in dienst. Belangrijk hierbij is dat in CAO’s afwijkende bepalingen mogen worden opgenomen. Check dus altijd wat er in je CAO staat, als deze van toepassing is.
Lees de gehele blog van Debby Haenen-Vervoort van HLB Van Daal