Dus als u een bedrijfspand wil gaan verkopen of verhuren, kan u dat best zo snel mogelijk regelen. Zo’n definitief energielabel moet de huurder of koper inzicht geven in het energie van een bedrijfspand in vergelijking met objecten met eenzelfde functie.
Energielabel verplicht voor utiliteitsbouw
Utiliteitspanden of gebouwdelen met onderstaande gebruiksfuncties moeten dan ook voorzien zijn van een geldig energielabel:
Er zijn nog een aantal uitzonderingen en daar kan de Energielabel Expert u meer over vertellen.
Energielabels volgens NTA8800
Het energielabel komt voort uit de Europese klimaatdoelstellingen en is onderdeel van het Energieakkoord. Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe berekeningsmethode voor bepalen van het energielabel. Met de NTA8800 voldoet Nederland (weer) aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). De Energie-Index is hierdoor komen te vervallen. Sinds de nieuwe bepalingsmethode voor energieprestatie van gebouwen wordt de energiebehoefte in kWh per m2 (kWh/m².jr.) uitgedrukt.
Energielabel aanvragen
Voor een energielabel is een inspectie door gecertificeerde energieprestatie adviseur op locatie nodig. De EP-U zal onder andere kijken naar de bouwtekeningen, verlichting, aanwezige installaties en de isolatie. Vervolgens wordt op basis van alle verzamelde gegevens en ontvangen bewijzen (zoals facturen) het energielabel berekend. Dit resultaat wordt geregistreerd in de landelijke database en is daarmee voor iedereen beschikbaar via www.Energielabels.Online.
Bij Energielabel Expert vraagt u eenvoudig een energielabel voor uw bedrijfspand aan.
Woningen
Overigens geldt al het bovenstaande ook voor woningen, zelfs als je deze particulier verkoopt of verhuurt.