Blog Eric Bogers: Hoe je een beslissing doorvoert waar je zelf niet achter staat

Ik snap heel goed hoe lastig deze teamleider-spagaat is: Je moet een beslissing doorvoeren waar je zelf eigenlijk helemaal niet achter staat. Het kan zijn dat het van hogerhand wordt opgelegd of het is de uitkomst van een MT-overleg waar je zelf bij was, maar waar anders is besloten dan jij zelf zou willen.


Do 23 Mei 2024

Er wordt simpelweg van jou verwacht dat je deze beslissing zonder twijfel doorvoert. Veel mensen komen dan voor een dilemma te staan: “Als ik het niet consequent doorvoer, kom ik niet daadkrachtig over… maar doe ik het wel, dan ga ik tegen mijn principes in en verloochen ik mezelf…“. In het laatste geval bestaat bovendien de kans dat je medewerkers heus wel in de gaten hebben dat jij zelf niet achter de beslissing staat, wat niet goed is voor jouw natuurlijk gezag.

 

Je kunt verschillende strategieën kiezen om hier mee om te gaan. Zo kun je wegduiken en de schuld bij de ander leggen: “Sorry jongens, maar dit moet gebeuren, ik kan er ook niets aan doen…het is niet mijn beslissing…don’t blame the messenger“.

 

Je kunt ook kiezen om te doen alsof je wél 100% achter de beslissing staat, als ware het jouw eigen beslissing. Deze rol moet je dan natuurlijk wel consequent vasthouden… Soort toneelspelen dus, best lastig…

 

Gelukkig kun je ook op je eigen, authentieke manier handelen! Je moet namelijk één belangrijke vraag aan jezelf stellen en die volmondig met “Ja” kunnen beantwoorden:

 

Heb ik er écht alles aan gedaan wat binnen mijn macht ligt, om deze beslissing te veranderen?

 

Daarbij moet je wel héél eerlijk tegen jezelf zijn!

  • Heb je voldoende beargumenteerd bij je manager waarom de beslissing anders moet zijn?
  • Heb je de juiste overtuigingstechnieken gebruikt?
  • Heb je goede alternatieve oplossingen voorgesteld en ben je daar ook creatief genoeg in geweest?
  • Heb je gebruik gemaakt van de juiste hulpbronnen om andere oplossingen aan te dragen, bijvoorbeeld je eigen mensen of experts van buiten?
  • Ben je in alle discussies trouw gebleven aan je eigen principes?
  • Heb je steeds je eerlijke mening op tafel gelegd?

 

Pas als je deze vragen allemaal volmondig met “Ja” kunt beantwoorden, kun je ook met opgeheven hoofd de beslissing aan je mensen uitleggen. Je weet immers dat jij er alles aan gedaan hebt en dat jij jezelf recht in de ogen kunt kijken!

 

Je komt nu ook niet in de verleiding om (onbewust) te gaan klagen of morren. En je hoeft ook niet “stoer” toneel te spelen. Je kunt gewoon eerlijk uitleggen aan je mensen wat jouw eigen mening is, welke afweging je zelf hebt gemaakt en waarom je deze beslissing nu toch door gaat voeren. Niks geen toneel, gewoon het eerlijke verhaal.

That’s it.

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Hartelijke groet,

Eric Bogers

 

< Alle nieuwsberichten