Blog HLB Van Daal over leercultuur als groeistrategie

Het jaar 2020 gaat de boeken in als een bijzonder jaar. Een jaar met wereldwijde uitdagingen. Deze uitdagingen zet iedereen aan het denken, brengen onzekerheden mee maar bieden tegelijkertijd ook weer nieuwe kansen. Juist op dit moment is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan een lerende werkcultuur binnen jouw organisatie.


Do 5 Nov 2020

Waar wil je naar toe? Zijn de doelstellingen, visie en missie nog actueel? Welke normen en waarden horen daarbij? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich blijven ontwikkelen? Deze aandachtspunten vragen in een familiebedrijf vaak om een andere manier van denken en handelen. Ik geef vijf adviezen om jouw onderneming te onderscheiden als lerend familiebedrijf.

Voordat ik je meeneem in mijn adviezen, licht ik graag toe wat een lerende organisatie is. Een lerende organisatie stimuleert de scholing en ontwikkeling van alle medewerkers om zichzelf voortdurend aan te passen aan een veranderende omgeving. Het draait hierbij niet alleen om het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook om het afleren van oude gewoontes. Als ondernemer van een familiebedrijf, heb je in een lerende onderneming en cultuur de taak om scholing, ontwikkeling en initiatief te stimuleren.

1. Denk na over de identiteit van je onderneming
Het is een mooi moment om na te denken over de identiteit van jouw onderneming. Bekijk je huidige doelen: passen deze doelen nog bij de onderneming en hoe stel ik leren centraal in mijn onderneming? Durf bestaande doelen los te laten en ze bij te stellen als het nodig is. Beschrijf de uitkomsten in een heldere visie en missie en deel deze met alle medewerkers. Betrek je medewerkers in het uitdragen van de identiteit van jouw organisatie. Op deze manier geef je jouw medewerkers de kans om trots op de organisatie te zijn en kunnen zij de visie en missie naar buiten uitdragen.

2. Creëer betrokkenheid en het wij-gevoel
Door het creëren van betrokkenheid en het wij-gevoel, waarbij medewerkers zich persoonlijk betrokken voelen bij je onderneming wordt vaak net dat extra stapje voor elkaar gezet. Zowel voor leveranciers als voor klanten. De volgende onderdelen hebben een groot aandeel in het creëren van zo’n gevoel:
- Herhalen van de visie en de missie;
- Saamhorigheid creëren door je medewerkers mee te laten denken;
- Creëer bewustzijn door je medewerkers trainingsdagen te laten volgen;
- Beloon en waardeer medewerkers individueel maar ook als team.

3. Een leercultuur in een familiebedrijf begint met de juiste mindset
Weten jouw medewerkers wat gewenst gedrag is binnen de organisatie? Het is namelijk erg belangrijk dat verwachtingen helder zijn. Spreek deze verwachtingen dus ook daadwerkelijk uit naar elkaar. Hoe kijken de medewerkers naar zichzelf en de onderneming? Hoe is in de huidige situatie een verandering mogelijk naar de gewensite situatie? Ook bij dit aspect is het belangrijk om de identiteit van jouw onderneming helder op papier te hebben. Een mindset om te willen leren kan je stimuleren door positief met fouten om te gaan en leerdoelen op te stellen in plaats van prestatiedoelen. Vergeet hierbij niet om complimenten te geven om de mindset positief te beïnvloeden. Deze verandering van mindset leidt tot een organisatie waarin medewerkers leergieriger zijn, open staan voor veranderingen en betere resultaten behalen.

4. Leiderschap: goed voorbeeld doet goed volgen
Als ondernemer ben je zelf de drager van de identiteit van jouw onderneming. Door leiderschap en goed voorbeeldgedrag te tonen, gaan medewerkers dit gedrag opvolgen en overnemen. Jij weet namelijk als geen ander wat er nodig is om succesvol te zijn met jouw onderneming. Gebruik jouw leiderschap om het goede voorbeeld te geven en een leercultuur in je familiebedrijf te creëren.

5. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling en groei
Familiebedrijven kunnen in een leercultuur waarde toevoegen door het stimuleren van leren en ontwikkelen bij medewerkers. Door het creëren van bewustzijn bij medewerkers om te blijven groeien inhoudelijk en professioneel, staan zij eerder open voor veranderingen en kunnen zij eigen ambities en doelen waar maken en uiteindelijk beter worden in de uitvoering van hun werk. Uit onderzoek blijkt dat organisaties die leren centraal hebben staan in het personeelsbeleid, sneller kunnen inspringen op ontwikkelingen en veranderingen in de markt. Het aanpassingsvermogen in een veranderende markt is groot en dit vraagt om flexibiliteit. Ook blijken deze bedrijven stabieler te zijn doordat er minder uitstroom is. Door je medewerkers cursussen en opleidingen aan te bieden verbind je je mensen aan het bedrijf.

TIP: Maak gebruik van subsidieregelingen
Ondernemers zijn vaak bezig met de corebusiness van hun onderneming. Soms kan je vergeten om gebruik te maken van de verschillende subsidieregelingen die de overheid biedt. Met deze regelingen kun je je medewerkers de kans geven om zich te oriënteren en verder persoonlijk te ontwikkelen. Denk hierbij aan de SLIM subsidieregeling of het aanbieden van een Ontwikkeladviestraject aan je medewerkers. Let hierbij op dat deze subsidieregelingen vaak slechts tijdelijk beschikbaar zijn en een subsidieplafond hebben.

Om jouw familiebedrijf onderscheidend te laten zijn op de arbeidsmarkt is het wenselijk om tijd, energie en budget te reserveren voor de ontwikkelingen van je medewerkers. Het creëren van een sterke leercultuur in je bedrijf is de basis: het draagt bij aan het nemen van de volgende stap van de onderneming en het succes in de toekomst.

< Alle nieuwsberichten