Blog Peter Brink van ZZP-Boekhouder: Lagere winst, u kunt ook teruggaan van bv naar eenmanszaak, registreer voor 1/10

De meeste ondernemers die starten en die niet uitgaan van een winst van 150.000 euro of meer en niet direct hun risico aansprakelijkheid dienen af te dekken kiezen voor de eenmanszaak. Fiscaal zeer voordelig, zeker de eerste drie jaar..


Wo 22 Sep 2021

Omdat u als zzp’ er dan recht heeft op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. U valt onder de Inkomstenbelasting, weet boekhouder-zzp.

Had u in het verleden een hogere nettowinst, zeg 150.000 of meer, en heeft u een bv dan kunt u die ook terugzetten naar een eenmanszaak. Wilt u dat nog doen voor 2021, registreer dan voor 1 oktober 2021 uw intentie om de bv uit te gaan. U moet dit bij de fiscus registreren. En dan is het fiscaal zonder afrekening met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Reden om terug te gaan naar eenmanszaak

Ondernemers die teruggaan naar de eenmanszaak hebben vaak een reden die op financieel vlak ligt. Als zzpér betaalt u minder inkomstenbelasting over de eerste 150.000 euro, heeft u weer recht op zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. En heeft u minder kosten aan een boekhouder. Maar het nadeel is dat u met een eenmanszaak ook meer aansprakelijkheid heeft.

Lagere winst en toch in bv blijven

In een bv heeft u minder aansprakelijkheid dan in een eenmanszaak, dus als u daar bang voor bent is de bv wellicht toch gunstiger. Heeft u tzt plannen om uw zaak over te dragen dan is de bv veelal ook gunstiger. Overleg met uw boekhouder.

< Alle nieuwsberichten