Bronafzuiging laswerkplaats J.M. van Delft uit Drunen: toekomstgerichte techniek

J.M. Van Delft & Zn. produceert, levert en monteert ramen, deuren en gevels van staal en aluminium. Bij het slijpen en lassen van staal komen stofdeeltjes vrij, dus een afzuiging is een wettelijke vereiste.


Di 22 Jun 2021

Eigenaar Sander van Delft: “In 2020 namen wij onze nieuwe productielocatie voor stalen kozijnen in gebruik met een productielijn die bestaat uit 13 werkplekken. Op het gebied van veiligheid hebben we een stap extra gezet door het beste en veiligste werkklimaat te creëren voor onze medewerkers. Hiervoor hebben we onze vaste leverancier Elektrolas ingeschakeld. Hun team heeft een afzuiginstallatie geplaatst en onze lasmachines voorzien van toortsen met geïntegreerde lasdampafzuiging.”

Laswerkplaats van de toekomst
Eigenaar Joost van den Hooven van Elektrolas uit Waalwijk vertelt over het ontwerp en de uitvoering: “Door bronafzuiging worden lassers optimaal beschermd tegen de schadelijke gevolgen van lasrook. Ook 5xBeter, het samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor veiligheid in de metaalsector, is helder over de voordelen van bronafzuiging. We hebben daarom een stabiel systeem ontwikkeld, waarbij gegarandeerd 55 kubieke meter per uur aan de toorts wordt afgezogen. Translas toortsen hebben we gekoppeld aan een Nederman afzuigsysteem dat automatisch inschakelt zodra er wordt gelast. Door te kiezen voor deze vorm van bronafzuiging hoeft de lasser bovendien minder handelingen te verrichten, zoals het steeds verplaatsen van de afzuigarm. De gekozen oplossing is dus in alle opzichten beter, slimmer en veiliger. Elektrolas levert materialen en kennis aan bedrijven waar lassen een onderdeel is van het productieproces. De vraag van Van Delft sluit helemaal aan bij onze visie op de laswerkplaats van de toekomst.”

Ergonomie en bedieningsgemak
Commercieel directeur Jelmer Wolleswinkel van Translas beaamt: “In Nederland winnen lastoortsen met geïntegreerde bronafzuiging aan populariteit. Wij hebben onze toortsen in samenwerking met TNO ontworpen, waarbij effectiviteit, ergonomie en bedieningsgemak de uitgangspunten zijn geweest. Met de juiste afstelling van de twee gevraagde parameters blijven we met onze rookafzuigtoortsen ruim onder de vastgestelde grenswaarde. Een van de inwendige kenmerken is de conische vorm van het afzuiggedeelte. Dat maakt de toorts ranker en dus beter hanteerbaar voor de lassers. Bijkomend voordeel is dat door deze conische vorm een venturi-werking ontstaat, hetgeen een gunstig effect heeft op het energieverbruik van Van Delft. Translas is een Nederlandse producent van lastoortsen. Deze leveren wij over de gehele wereld.”

Berekeningen en ontwerp
Jan van Doorn, solution sales manager van Nederman: “Samen met Elektrolas hebben wij de berekeningen en het ontwerp van de afzuiginstallatie gemaakt. Deze hebben we samen met het team van Elektrolas gemonteerd. Bronafzuiging aan de toorts levert een ultieme bijdrage aan de gezondheid in de werkplaats. Ook het energieverbruik is gunstig, aangezien er slechts weinig lucht hoeft te worden verplaatst. Daardoor kunnen we bovendien buizen met een kleine diameter toepassen. Omdat kozijnen en geveldelen worden geproduceerd met relatief kleine lasverbindingen, start de afzuiging onmiddellijk zodra de machine lasdraad geeft. Deze installatie is niet alleen geschikt voor lasdampen, maar ook voor het afzuigen van metaalslijpsel. Bovendien hebben we accessoires meegeleverd voor het stofzuigen van de werkvloer en de machines.”

Huzarenstukje
Sander van Delft: “Ons familiebedrijf bestaat sinds 1907 en is in onze branche een van de toonaangevende producenten van Nederland. Voor het welzijn van onze medewerkers wilden we in onze nieuwe hal per se een zo veilig mogelijke afzuiginstallatie zonder herrie en met een beperkte luchtverplaatsing. Dat is uitstekend gelukt. Door deze bronafzuiging lopen we voor op de wetgeving en behoren we in onze branche tot de top 3 op veiligheidsgebied. We hebben het Elektrolas trouwens niet gemakkelijk gemaakt, want de hele installatie is geplaatst terwijl de productie ondertussen gewoon doorging. Een huzarenstukje.”

Website J.M. van Delft & Zn.: www.jmvandelft.nl

Website Elektrolas: www.elektrolas.com

Website Translas: www.translas.com

Website Nederman: www.nederman.nl 

< Alle nieuwsberichten